Жители на жк „Бистрица” в Дупница скочиха срещу 20-годишно „циганско робство” от Гиздова махала

В подписка до кмета и шефа на полицията 97 собственици на имоти искат спешни мерки за спиране на ромските набези и ограбването им

dennews.bg
23.03.2012
размер на текста:

97 жители на жк „Бистрица” в Дупница поискаха в подписка до кмета Методи Чимев и началника на РПУ спешни мерки за овладяване на ромските набези и разграбването на имотите им. В протестна подписка, под която те собственоръчно са изписали имената си, искат да бъдат чути и да им бъде помогнато да се освободят от „циганското робство, което ни е връхлетяло повече от 20 години. Такива писма сме писали до всички кметове след 1990-а година, но не само, че не сме чути, а се получават големи безчинства към нас българите”, гласи началото на обяснително гневно писмо, прикрепено към протестната подписка. От години имотите на гражданите, граничещи с най-голямата ромска махала в Дупница се подлагат на системен ненаказуем грабеж, изсичат се плодните им дръвчета, обират се и се разрушават вилите и гаражите им.
То бе и причината да бъде проведена среща на част от пострадалите собственици на имоти с кмета на Дупница Методи Чимев, заместник-началника на РУП Сергей Еленин, както и полицейски инспектори, обслужващи кварталите жк „Бистрица” и „Гиздова махала”. Тя бе инициирана по сигнал на общинския съветник от Атака и лидер на местната и областна структура Методи Стойнев и бе закрита за журналисти по настояване на кмета Методи Чимев. На срещата пристигнаха и ромски лидери, за да бъде чуто и тяхното мнение.

 
 


От протестното писмо на жителите на жк Бистрица и собственици на въпросните ограбени имоти става ясно, че заради непрекъснатите кражби в имотите им, са починали и двама дупничани- Стефан Стефанов и Виктор Павлов. Въпреки, че хората са подавали многократни сигнали до полицията, ромските набези не спират, нещо повече, през годините „Гиздава махала” се е разраснала и според тях по времето на кмета Атанас Янев се е оформила и „Гиздова махала-2”.
Стигна се дотам, че да ни свалят и керемидите от къщите, да развалят лозниците заради винкелите и тръбите, и каквото намерят.
Ето защо се обръщаме към вас и ви молим да вземете спешни мерки и раздвижите нещата за незаконното строителство заедно с МВР, еерго и горско да освободят безочливо застроени частни имот и общинска земя около 20 декара. Тъй като не плащат ток и вода цяла нощ им светят лампите, отопляват се на котлони, а чешмите им текат непрекъснато.

„Ще ви помолим да вземете под внимание и ни помогнете. С уважение: От много пострадали граждани”
Искам да добавя. Страхуваме се да оставяме децата си сами в къщи, защото станаха толкова нагли (б.а- ромите), че крадат по домовете ни и през деня”, така завършва писмото, прикрепено към подписката.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети