Баничката- петата най-добра улична закуска в света

dennews.bg
22.03.2012
размер на текста:

 Баничката се нарежда на пето място сред най-добрите улични закуски. Това сочи класация, проведена от британския вестник „Гардиън", цитиран от actualno.com. Там тя се описва като най-популярната балканска храна, продавана на открито, макар произходът й да е турски (от турската дума burmak – заврънкулка).
Британците обясняват, че бюрекът е вкусен хрупкав специалитет, който се прави от тънки кори и може да бъде с плънка от сирене, месо или спанак. Ако е със зеле, се нарича „зеляница” или „сирница”, когато съответно пълнежът е от сирене. Залива се със сгорещено олио, зехтин или масло и се пече до златисто. В Сараево бюрекът се продава на килограм и се приготвя в големи тави. Хубава порция излиза на средностатистическия европеец между 1,55 и 2,55 евро. Бюрекът може да се яде по всяко време на деня. И макар да е по-полезно да се консумира с черен чай, върви най-добре с кисело мляко, констатират британците.

Любопитно е, че вкусното тестено изделие присъства в кулинарните традиции на редица балкански страни под различно наименование и с малки специфики по приготвянето му. Произходът на българската баница, сръбската гибаница, гръцката пита, македонския мазник и босненско-турския бюрек продължава да поражда междунационални спорове.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети