32 часа чакане, пет минути стрелба и Мерах е мъртъв

DenNews.bg
22.03.2012
размер на текста:

Снимка на Мерах от негов личен запис. Снимка: AP

32 часа преговори, пет минути ожесточена стрелба и нападателят от Тулуза Мохамед Мерах е мъртъв. Алжирецът, признал за убийството на три деца и петима възрастни в последователни атаки във френския град, е убит от спецчастите при щурм в апартамента, в който той се бе барикадирал тежко въоръжен.
Мерах пръв открил стрелба по полицаите, успял да рани трима, единият от които тежко, преди самият той да падне мъртъв.
Стрелецът се беше заканил да умре с оръжие в ръка. Властите пък правеха всичко всичко възможно да го заловят жив, но след тежки преговори и спорадична стрелба той така и не изпълни обещанието си да се предаде. Още при първия щурм на апартамента, в самото начало на 32-часовите преговори, Мерах успя да рани тежко трима полицаи от спецчастите.
В последния разговор преди щурма, Мерах се заканил, че ще убие всеки, които се мерне пред очите му.
Министърът на вътрешните работи на Франция Клод Геан обясни, че първо е направен опит в апартамента да проникнат специални камери, но те не са успели да локализират нападателя. Когато спецченгетата го открили в банята, той изскочи и започна да стреля яростно по всички. Антитерористичният отряд открил огън, за да се защити. Мерах скочил през прозореца и продължил да стреля. Впоследствие е бил намерен мъртъв на земята.
Сутринта в сградата на няколко пъти отекнаха взривове и изстрели.
Междувременно адвокатът на Мерах и официален представител на афганистанската провинция Кандахар отрекоха той да е лежал в затвор в Афганистан.
По-рано директор на затвор в бившето убежище на талибаните заяви пред Ройтерс, че афганистанските сили за сигурност са задържали Мерах на 19 декември 2007 г. и той е получил 3-годишна присъда за поставяне на бомби в южната провинция Кандахар.
От офиса на губернатора на Кандахар обаче заявиха, че твърдението е "неоснователно", позовавайки се на съдебни данни.
Адвокатът заяви, че клиентът му е бил в затвор във Франция от декември 2007 г. до септември 2009 г., излежавайки присъда за кражба, извършена с насилие, и е невъзможно да се е намирал в Афганистан по същото време.
В хода на преговорите Мерах призна, че е извършил нападението пред еврейското училище в Тулуза, при което уби три деца и преподавател, както и двете нападения срещу военни по-рано този месец. Той дори изказал съжаление, че не успял да вземе повече жертви.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети