Подсещат длъжници към хазната в Сапарева баня с доброволни покани

Десислава Панайотова-Янкова
22.03.2012
размер на текста:

Покани за доброволно плащане на такса „смет” и данък „сгради” ще получат всички граждани и фирми, пропуснали да се издължат към хазната в Сапарева баня. Само задълженията на фирмите по двете пера възлизат на 509 000 лв.
През 2011 г. е регистрирана висока събираемост на задълженията, но въпреки това от заложените 600 000 лв. от такса „смет” са събрани 540 000 лв.
Абсурден според кмета Сашо Иванов пък е фактът, че от туристическия данък през изминалата година са събрани само 15 000 лв. и то на фона на силната година в бранша.
140 000 лв. не са събрани от пътния данък, което според Иванов се дължи на прехвърлянето на това плащане към общините. Докато този налог се събираше от държавата при преминаването на технически преглед в КАТ шофьорите бяха длъжни да предоставят бележка, че са заплатили пътния си данък. Законова промяна обаче отмени това задължение и според местната власт това е основната причина за резкия спад в събираемостта. Всъщност на последната среща на Националното сдружение на общините редица кметове са поискали инициирането на промени в закона, които пак да върнат изискването за задължително заплащане на данъка преди преминаването на технически преглед.
Отчетът на бюджета за изминалата година показва и голямо неизпълнение на заложените постъпления от продажби на общински имоти. От заложените 3 милиона лева са реализирани едва 120 000 лв. Обяснението на местната власт е финансовата криза, довела до спад в търсенето на земи и високите цени в Сапарева баня. „Няма кой да купува за 100 евро на квадратен метър”, обяснява Иванов.
За тази година заложените пари от продажби са намалени, но отново недостижими за изпълнение според опозицията. Общината ще гони 1 500 000 лв. от продажба на имоти. „Може цифрата да е висока, но тези пари са ни нужни за съфинансирането на проектите, които сме спечелили. Сега предстои отново да пуснем за продажба хижа „Здравец” и други имоти. Трябва да съберем пари от продажби, защото другият вариант е да се откажем от изпълнението на проектите, но това няма да се хареса на хората. Още повече, че до момента ние вече сме вложили собствени средства в подготовката на тези проекти и ще е глупаво да се откажем”, обяснява още Иванов.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети