Държат на мушка убиеца от Тулуза, чакат го да се предаде

DenNews.bg
21.03.2012
размер на текста:

Трима полицаи са ранени при първия щурм на къщата, в която се е барикадирал убиецът. Снимка: AP

Убиецът от Тулуза, които застреля четирима души пред еврейското училище и е свързан с две стрелби по военни по-рано този месец, е хванат на тясно в къща във френския град. Полицията е прекратила преговорите с него към 12 часа българско време днес. Очаква се нападателят, идентифициран като 24-годишният французин от алжирски произход Мохамед Мерах да се предаде по-късно днес. Това е обещал самият той на полицаите.
Къщата, в която той се е барикадирал с няколко автомата е обградена от над 300 полицаи. Акцията е започнала към 3 часа през нощта. Трима полицаи от специалното подразделение за борба с тероризма на френската полиция са пострадали при първия щурм срещу къщата. По-рано днес Мерах е получил телефон, по който да говори с полицаите, срещу изхвърлен през прозореца пистолет.
Вътрешният министър на Франция Клод Геан съобщи, че двама братя на заподозрения са били задържани в рамките на разследването около убийствата. Полицията довела по-рано на място майка му, която отказала разговор със сина си, под предлог че няма никакво влияние върху него. Мерах разкрил мотивите си за убийствата пред главния редактор на френска новинарска телевизия снощи. По телефона разказал, че поема отговорността за стрелбите в Монтобан и Тулуза. Оправдал убийството на тримата военни с намесите на френската армия зад граница. Трите деца и учителят, застреляни пред еврейския колеж, убил, за да отмъсти за „палестинските си малки братя и сестри”. Признал още, че е заснел с камера убийствата и планирал скоро да ги публикува в интернет.
При първият си контакт с полицията Мерах е заявил, че е "част от" терористичната групировка Ал Кайда. Според френските служби има връзки със салафистки организации, благодарение на които е пътувал до граничната зона между Пакистан и Афганистан, където са разположени бази на терористичната мрежа.
Разследването стигнало до Мохамед Мера след проследяване на интернет и телефонни комуникции. Французинът е бил обект на наблюдение от страна на службите в страната от няколко години, заради връзките си с радикални организации, информира bTV.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети