Румъния с претенции към 17 кв. км от нашето Черноморие

DenNews.bg
21.03.2012
размер на текста:

Румъния предяви териториални претенции към България в района на черноморския шелф и по точно 17 квадратни километра по границата.
Това става ясно от интервю на румънския външен министър Кристиан Диконеску пред телевизия Digi 24, цитирана от молдовската агенция Moldnews, пише news.bg.
Интересен факт е, че след териториален спор между Румъния и Украйна международният арбитраж предаде на Букурещ част от континенталния черноморски шелф, където сега се добива газ.
По думите на Диконеску трябва да се проведе политическа дискусия по въпроса за разграничаване на контитенталното плато и морската територия с България.
Така, както водихме преговори с Украйна, и с България има няколко нерешени въпроси, които ние ще поставим на дневен ред, заявява Диконеску, уточнявайки, че проблемите са не по вина на Букурещ, а са стари и нерешавани дълги години.
17 кв. км не е толкова много, коментира министърът, но между европейски държави, които искат да си сътрудничат по много направления, не виждам защо тези въпроси да не намерят бързо решение.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети