Община Дупница с най-скъпия проект за къщи за бедни- 5 млн. лв.

dennews.bg
20.03.2012
размер на текста:

 Община Дупница е с най-скъпия проект за изграждане на жилища за бедни в сравнение с останалите е 3, които също бяха одобрени за финансиране- Бургас, Девин и Видин. Четирите града бяха избрани след подбор на 36 общини, като общият размер на финансирането е 15 млн. лв.
Близо 5 млн. лв. ще струва изграждането на 150 еднофамилни къщи в Дупница на терен от бившите казарми, намиращи се на метри от най-големия ромски квартал Гиздова махала. Проектът "Дом за всеки", който бе разработен и одобрен на идейно ниво от екипа на екскмета Атанас Янев, бе входиран на 1-и март тази година. Заместник-кметът Красимир Георгиев уточни, че одобрението за него, което и сигурно, се очаква най-късно в средата на април, уточни заместник-кметът по европроектите Красимир Георгиев.

Проектът, който се финансира по оперативна програма „Регионална развитие”, е на стойност 4 млн. 909 хил. лева и по него се предвижда еднофамилните жилища да бъдат с площ от по 66 квадратни метра.
Ето справка, представена от mediapool за проектите на останалите 3 общини:

 

Бургас ще строи жилищен блок на стойност 4,5 млн. лв. 

В бургаския квартал "Меден рудник"  по проект "Социални жилища-модел за социално включване" тряябва да бъдат настанени в новопостроения блок 150 роми.  

Видин ще гради 52 жилища за 4 млн. лв.
В новите жилища в крайдунавския град ще бъдат настанени около 280 роми. Проектът “Съвременни социални жилища във Видин” е на стойност 4 млн. лв. От тях 2.8 млн. лв. ще отидат за построяването на четири двуетажни къщи в кв.”Гео Милев” в близост до болницата. Освен това ще бъдат основно ремонтирани 8-едноетажни къщи в комплекс “Строител” и ще се построи един нов блок.
Девня преустройва общежитие в центъра на града за 1.6 млн. лв.
Средствата ще отидат за интеграцията на 167 социално слаби и в неравностойно положение. За целта ще бъде основно ремонтирано 4-етажното общежитие на професионалната гимназия по химия, като се обособят 33 апартамента. Сградата се намира в един от хубавите квартали на Девня в близост до центъра.

В момента и четирите проекта се оценяват от управляващия орган на оперативна програма “Регионално развитие”. Срокът за изпълнение на проектите е две години след сключването на договорите с общините.

Графикът предвижда до края на тази година да бъдат избрани изпълнителите, а самото строителство да започне през 2013 г.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети