Спонсорството на „Шеврон” за БГ приема във Вашингтон е платен обяд

DenNews.bg
02.03.2012
размер на текста:

Българското посолство в САЩ е поело бизнес ангажимент към американската компания „Шеврон” срещу спонсорството на българския прием във Вашингтон, което означава, че финансирането не е безвъзмездно. Това става ясно от договора за спонсорство, с който ВМРО разполага.
Задължението е регламентирано в т. 4 от предмета на договора между посолството ни и „Шеврон”: „Даряваният поема ангажимента да представи пред американските инвеститори последното развитие на икономическата ситуация в България, както и представяне на възможностите за бизнес и
инвестиции.”
Любопитното е, че текстът е по-различен във варианта си на английски и там въпросното задължение дори е обявено за „крайна цел на събитието”:
Договорът за „съвместно спонсориране” има места за подпис от страна на посланика ни в САЩ Елена Поптодорова и от Даяна (или Диана, както е отбелязана в българския текст на договора) Сидни, на мениджърски пост в корпорацията „Шеврон”.
От документа става ясно, че именно посолството е потърсило „Шеврон” за финансиране: „Посолството на Р България в САЩ се свърза с Шеврон Корпорейшън, с молба (изпратена до Диана Сидни) за съвместно спонсорство”.
Както стана ясно преди седмици, наемът за залата на официалния български прием по повод 3 март във Вашингтон се поема именно от компанията, която в България свърза името си със скандалната ситуация с проучването и добива на шистов газ.
Логото на „Шеврон” пък стои на официална покана за приема.
Оказва се, че и това е било регламентирано в договора – т. 2 и 3 от него гласят: „Фирменото лого на дарителя ще бъде отбелязано на официалната хартиена и електронна покана, която ще бъде разпратена до над 500 човека; Дарителят ще бъде включен във всички прес съобщения, касаещи събитието”.
Българското външно министерство трябваше да отговори дали в този случай са спазени законът, протоколът и установената дипломатическа традиция.
МВнР трябваше да даде обяснение възможно ли е дипломатическо представителство да приема помощ именно от тази компания, а в същото време да защитава политиката на правителството в София, което – поне засега – декларира отказ от сондажите за шистов газ.
Вместо това от Външно министерство пренебрежително коментираха, че „това е обичайна практика”, се казва в изявление на войводите.
Любопитна подробност е, че залата за приема, която „Шеврон” плаща, е в сградата на организация, която нерядко е наричана „Министерство на колониите”. Става дума за Организацията на американските държави, която обединява държавите в Северна и Южна Америка с ръководна роля на САЩ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети