Подписка на 300 души не спря преотреждане на гора в Сапарева баня

Десислава Панайотова-Янкова
16.03.2012
размер на текста:

Сашо Иванов иска да се срещне с хората, но според него те са манипулирани.

Подписка от 300 души не спря общинските съветници в Сапарева баня да вземат решение за изготвяне на експертна оценка за изваждане на 3,5 декара от горския фонд на общината.
Докладната, внесена от кмета Сашо Иванов, е срещнала съпротива още преди да бъде внесена в ОбС от жителите на цял квартал в курортния град, които са категорично против ‘пипането на гората и изграждането на заведение”. Това обясни общинският съветник от Лидер Васил Лазов, който уточни, че страховете на хората са, че при евентуална сеч има опасност къщите да бъдат отнесени от наводнение.
„Тези хора са манипулирани. Аз ще искам да се срещна с тях, но притесненията им не може да бъдат довод за спиране на докладната, защото преотреждането на земята е само една стъпка в дългата процедура, която сме започнали от една година. Има срокове и трябва решение на ОбС, за да не ги изпуснем. За въпросния имот все още няма инвестиционно намерение, но защо ние да не направим така, че инвеститорът сам да дойде. Мястото е идеално за изграждане на заведение, което ще бъде и атракцион, защото от мястото има чудесна панорама”, обясни кметът.
По думите му едно заведение покрай пътя за Паничище не само ще докара много туристи, но и ще помогне срещу безработицата в общината.
„Да, голям удар ще бъде срещу безработицата. Може да вземат една жена за готвачка, разбира се пенсионерка, за да не плащат осигуровки”, пошегува се сериозно след сесията Марта Желязкова от ГЕРБ.
Иванов увери още, че при евентуално изграждане на заведение в гората няма да се наложи изсичане на дървета.
Информацията, че сред сапаревобанци има напрежение срещу преотреждането на гората, накара съветника от БСП Марияна Адвокатска да предложи докладната да бъде отсрочена за следващата сесия. Предложението й обаче бе оспорено на момента. „Адвокатска, ти си избрана за да изразяваш волята на хората, като гласуваш. За всяко решение ли първо ще питаме хората? Нали за това сме общински съветници-да гласуваме”, обади се бившият председател на ОбС Венчо Златанчев. Настоящият ОбС-шеф Петър Чучуганов добави, че „така или иначе няма утре да започне този строеж, нали това е само една стъпка от процедурата”.
Все пак предложението докладната да бъде отложена, не бе прието, а при гласуването „против” преотреждането на гората за заведение гласуваха четиримата гербери и Васил Лазов от Лидер, чиито гласове не стигнаха за отхвърляне на решението.
Съветниците днес взеха решение за изготвяне на експертни оценки за изваждането на още няколко парцела от горския фонд на общината. Те са за разширяване на пътя от хижа „Пионерска” до началната станция на лифта до Седемте рилски езера и изграждане на пречиствателна станция до първия пункт на лифта.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети