Грешки изкривяват вота на герберите в Сапарева баня, плашат с бойкот ОбС-сесиите

Десислава Панайотова-Янкова
16.03.2012
размер на текста:

Съветниците от ГЕРБ и днес хванаха грешка при отразяването на вота. Снимка: dennews.bg

Грешки в протокола от предпоследната сесия на Общински съвет-Сапарева баня са изкривили вота на двама от народните избраници на ГЕРБ. Това стана повод председателят на групата на герберите Калин Гелев да заплаши, че с колегите си няма да участва в заседанията на местния парламент докато не бъде подсигурена записваща техника, което пък е записано в новия правилник за работа на ОбС.
„Три са докладните, по които съветници са гласували „за”, а в протокола е отразено „въздържал се”. Моето лично мнение е, че това е направено нарочно, за да се настрои общественото мнение срещу групата ни. Имам подозрения, че може да става дума и за опит за бламиране на председателя на ОбС Петър Чучуганов”, обясни Гелев.
И трите грешки са допуснати в решения по докладни за връщане на право на собственост върху земи на граждани. В друг протокол пък срещу имената на съветниците са отразени различни гласове, но сумарно всички се оказват с вот „за”. „Оставете, че може да ни посочат за виновни, ако хората не могат да си върнат земите, но има опасност заради тези грешки гражданите да изпуснат сроковете и да им създадем излишни проблеми. Тъй като имаше колеги, които бяха „против” и с грешните гласове „въздържал се” решението може и да бъде счетено като неприето”, коментира още той и попита как ще бъдат отстранени грешките, след като протоколите би трябвало вече да са изпратени на областния управител. Практиката е протоколите от заседанията и решенията на местния парламент да бъдат представяни в областна администрация в 7-дневен срок след сесията. Протоколите касаят сесията от преди месец, като нередностите са установени от страна на герберите едва вчера, когато протоколите са им представени. Председателят на ОбС Петър Чучуганов обаче обясни, че проблем няма, тъй като протоколите все още не са изпратени до губернатора на Кюстендилско.
Според Чучуганов грешките не са от съществено значение.
„Разбирам да ставаше дума за решение, което би довело до конфликт, но това не са важни докладни. Правим всичко необходимо за закупуването на записваща техника и все още търсим фирма за това. Не може да ни казват да вземем един диктофон и готово. Кой ще обикаля по съветниците, за да се запишат добре изказванията им. Необходима е сериозна техника с микрофони и записващи устройства и тя ще бъде подсигурена”, коментира още ОбС-шефът.
Според Гелев това не е правдоподобно обяснение,защото протоколите се изпращат до областния управител до 7 дни, след което започва да тече и срокът за обжалването.

Свътениците от ГЕРБ хванаха грешка при отразяването на вота от страна на председателя на днешната сесия. Тя бе коригирана веднага.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети