Арабските монархии затварят посолствата си в Сирия

DenNews.bg
16.03.2012
размер на текста:

Протест на жени по случай една година от запалването на народното недоволство е потушен със сила. Снимка: Reuters

Шестте арабски монархии ще закрият посолствата си в Сирия, в знак на протест срещу “упорството на сирийския режим да избива собствения си народ, да предпочита военния вариант и да отхвърля всякакви инициативи за намиране на решение на кризата“. Това обяви генералният секретар на Съвета за сътрудничество в Залива Абдел Латиф аз Заяни, информира БНТ.
Днес пратеникът на ООН и Арабската лига Кофи Анан ще информира Съвета за сигурност за мисията си в Сирия. Според световната организация над 8 000 души са загинали в Сирия в резултат на кървавите репресии на правителството срещу протестиращите, които продължават вече точно една година и един ден.
Днес българският парламент също ще приеме декларация за ситуацията в Сирия.
Междувременно активистките от правозащитни групи, които се опитаха да организират митинг край сградата на парламента, бяха разгонени от сирийската полиция. Именно с женска демонстрация в столицата преди година започнаха вълненията, които впоследствие обхванаха много сирийски градове. За да не допуснат повторение на масовите протести и безредици, властите вчера изпратиха в южната провинция Хауран специални армейски части.
В същото време, бойци, проникнали в град Дума, взеха за заложник генерал от сирийската армия. Те поискаха в замяна на освобождаването му да бъдат пуснати на свобода до 72 часа всички задържани участници в уличните протести.
Правителствените медии обаче все още не са потвърдили тази информация.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети