София, Варна и Пловдив викаха в защита на горите

DenNews.bg
15.03.2012
размер на текста:

Снимка: Георги Стоев

София, Пловдив и Варна викнаха срещу готвените промени в Закона за горите с шествия късно вчера.
Около 1500 души излязоха в столицата. Преди протестът да тръгне по улиците в три лъча, Андрей Ралев разясни основните проблеми, които биха произтекли от поправките в "пакета от закони". Остра реакция предизвика възможността държавата да предложи отрязване на 12 % от територията на обекта на ЮНЕСКО Национален парк "Пирин" заради изграждането на ски курорта "Кулиното" и разширяването на "Банско" и "Добринище".
Три транспаранта: "За да остане природа", "Благодарим за ски сезона на Витоша" и "Днес планината, утре – ти, те не подбират!" водиха трите лъча на шествието, към което спонтанно се присъединяваха граждани.
Протестиращите издигнаха и плакати с надписи: "Искаме гори, не бетон", "Бай Бойко убива "Алеко", "Монополите убиват горите", "Стига монополи", "Стига подаръци от държавата", "Ски за децата, не за милионерите", "Офшорки, долу ръцете от планините".
Цел на екоактивистите е да спрат спорните законодателни промени, преди да са минали на второ четене в парламента. Според тях промените ще дадат възможност за бърза и евтина сеч на държавни и частни гори, за да се проправят писти и просеки за лифтове "в услуга на един и същ бизнесмен, който вече контролира три от четирите големи ски зони в България - Банско, Витоша и Боровец."
"Надяваме се да спре серията лобистки законови промени, които се налагат в парламента. Искаме да живеем в нормално общество, в което законите се спазват и се приемат в интерес на хората, а не обслужват частни интереси", заяви Богдан Христов от едно от гражданските обединения в защита на Витоша, цитиран от vesti.bg.
Той също е скиор, но не иска ски туризмът в България да е контролиран от един или от няколко души и да е за сметка на природата.
"Тези промени имат връзка със Закона за биологичното разнообразие и провеждането на оценка за съвместимост. Отпадането на процедурата за промяна на предназначението, заложено в промените, урежда съвсем друг начин за оценка за съвместимост, който изобщо няма да е прозрачен", обясни експертът от "Зелени Балкани" Добромир Добринов.
"В Наредбата за оценка за съвместимост е разписано, че когато проекти, планове и инвестиционни предложения не попадат в обхвата на Закона за околната среда и когато няма промяна на предназначението, компетентният орган решава как да процедира и това по никакъв начин не се оповестява. Така на практика ако промените в Закона за горите бъдат приети, за решенията за изграждането на ски съоръжения и писти, ще разбираме едва когато ги видим с очите си", обясни още той.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети