И месото следва яйцата и хляба, скача с 20%

DenNews.bg
13.03.2012
размер на текста:

Снимка: corbis

Повишаване на цената на месото с 20% може да очакваме в следващите месеци. Това прогнозират производители, като мотивът им е увеличаването на цената на фуража.
Цените на свинското месо, над 5 лв. за кг, ще последват скока на яйцата и хляба, които вече бъркат по-дълбоко в джоба ни, но най-голямото им увеличение се очертава в края на следващата година.
Другото извинение на производителите са по-високите цени на месото са и новите изисквания за отглеждане на животните.
Всички свинеферми са задължени да обновят технологията си на производство и да инвестират огромни средства, което ще се отрази на цената на крайния продукт заради Европейски директиви, пише news.bg.
Производителите на свинско месо се оплакват от минимален износ. В същото време техният сектор не се подпомага от държавата и за него няма изготвена дългосрочна политика.
До този момент от 190 свиневъдни ферми у нас само 12 не отговарят на изискванията за хуманно отношение към прасетата. Най-често проблеми имат малките ферми.
Според продавачите на свинско месо в сравнение с предходните години цената му вече се е увеличила.
Както вече е известно, цените на яйцата на места стигат 50 ст., а прогнозите са по Великден да минат и 60 стотинки за брой. Хлябът пък в Източна България вече е с 5 стотинки по-скъп, а очакванията са увеличение до 20%.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети