15 000 лв. такса за 500 лв. дълг: Така смята частният съдия-изпълнител

DenNews.bg
12.03.2012
размер на текста:

Частните съдия-изпълнители, около 200 за цялата страна, са събрали около 81 милиона лева такси при реален оборот от около 400 милиона лева, показва справката за 2010 г.
Частен съдебен изпълнител от София наскоро е прибрал такса в размер на 800 000 лева само за един случай, съобщи депутатът от ГЕРБ Емил Радев пред Дарик.
Той и колегата му Ивайло Тошев предложиха да се промени Гражданско-процесуалния кодекс и да се въведе таван в тарифата на частните съдебни изпълнители, които у нас са около 200.
"Когато няма горна граница, се сблъскваме с много фрапиращи случаи. Например заради задължение от 500 лв. - било то към топлофикация, мобилен оператор или електроразпределително дружество, частният съдебен изпълнител има право да опише имот на една наследствена къща в центъра на града на стойност 1 млн. лв. Той може да начисли 1,5% върху оценката на вещта, което означава, че за задължение от 500 лв. има право да поиска 15 000 лв. такса. Тези практики са недопустими, защото откакто съществуват частните съдебни изпълнители, са разгледани над 610 000 дела, което означава 610 000 съдби", коментира народният представител, който е член на правната комисия в парламента.
Радев настоява да има и по-голяма публичност на продажбите. Обявените за продан имоти и вещи трябва да се качват на сайта на районните съдилища един месец преди продажбата, така че всеки, който се интересува, да може по всяко време и безплатно да провери. "В момента съдебният изпълнител е длъжен да залепи един хвърчащ лист в кантората си, а друг да постави в общината или в районния съд. Практиката показва, че при по-апетитните имоти час по-късно съобщенията вече ги няма", разкри депутатът.
По думите му, когато има по-голяма публичност, ще се достигне до реалната пазарна цена на имота. "Имаме примери, в които цената на продаваните имоти често пъти пада и до половината от реалната им стойност. От тази ситуация се възползват фирми, близки до частните съдебни изпълнители. В случая страда както длъжникът, защото апартаментът му е продаден на двойно по-ниска цена, така и кредиторът, защото от парите, които е получил от публичната продажба, не може да удовлетвори вземането си", каза още Емил Радев. Вече има голям отпор от страна на частните съдебни изпълнители. Радев обаче е оптимист, че предложените от него промени, които тази седмица трябва да бъдат гледани на първо четене в парламента, ще бъдат одобрени.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети