5 стотинки за кв.м. на ден за смет ще плащат собственици на павилиони в Дупница

Търговците сами ще поискат от кмета поправкав наредбата за местни данъци и такси, прогнозират съветници

Даниела Методиева
12.03.2012
размер на текста:

По 5 стотинки за квадратен метър на ден за такса смет ще плащат собствениците на павилиони в Дупница. Това решение бе прието на днешната сесия на местния парламент по предложение, внесено от кмета Методи Чимев за изменение и допълнение на наредбата за определяна размера на местните данъци и такси и цени на услуги и администрирането и на територията на община Дупница.
Като основни мотиви, заложени в това предложение е посочено регламентирането и контрола върху сметосъбирането на преместваемите търговски обекти. А като основна цел- коректността към данъкоплатците, деклариране на услугата от данъчно задължените лица и последващ контрол. Резултатите, които се очакват от новото общинско ръководство след въвеждането на тази такса са подобряването и оптимизирането на събираемостта от такса сметоизвозване и сметосъбиране. Пак от докладната става ясно, че изменението и в съотвествие с Европейската харта за местно управление, както и Конституцията на Република България, както и Закона за местните данъци и такси.

 

В докладната е споменато, че е направен и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.
На сесията днес за предложението на кмета гласуваха 24-има от общинските съветници, 2-ма се въздържаха, а 5-има бяха против. Лидерът на Атака Методи Стойнев, който бе сред гласувалите против прогнозира предстоящо остро недоволство от страна на собственици на павилиони, които са с голяма площ. Защото според неговите изчисления при обект от 100 квадратни метра месечно ще се плаща по 150 лв. за такса смет, а годишно около 2 000 лв. Това би се отразило доста негативно на бизнеса им, тъй като те са натоварени с патентен данък, данък сгради, плащат и ток и заплати и осигуровки. Според Стойнев по-логично би било да се направе дефиринциране според размера на обекта при определяне на такса смет за преместваемите обекти. Неговото предложение при площ от 10 кв. м. да се плаща годишно до 50 лв., при до 20 кв.м.- 100 лв., 100 кв.м.- 150 лв. и над 150 кв. м. максимум 200 лв. на година, не бе взето под внимание. Самият той си призна, че също не е обърнал внимание на докладната, докато търговци не му обяснили какво ги очаква с приемането на това решение за изменение на наредбата. Пак според Стойнев собствениците на преместваеми обекти са далеч в по-неизгодна позиция от тези, които са наели площи в сгради. И като пример даде такса смет за едно от заведенията в центъра на града, чиито собственици плащали по 250 лв. на година според данъчната оценка.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети