1,2,3,4, депресия. Всеки пети минал през психиатър

DenNews.bg
12.03.2012
размер на текста:

Снимка: corbis

Над 155 000 българи са минали през преглед или лечение от психиатър през през 2010 г., сочат данни на Националния център по опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА), цитирани от БТА.
На 100 хил. души се падат малко над 2000 души с психични и поведенчески разстройства или по друг начин казано всеки пети българин има някакво разстройство в психиката.
Най-големи групи българи страдат от шизофрения и налудни разстройства - близо 36 хил. души, само от шизофрения - над 27 хил. души, от психични разстройства вследствие злоупотреба с алкохол - над 13 хил. души, от разстройство на настроението - над 27 хил. души, от различни видове депресии - над 15 хил. българи и т.н., сочат данните.
Според експертите на НЦОЗА всеки пети българин е страдал от често психично разстройство поне веднъж в живота си
Последни данни от изследване за психичното здраве на българите, проведено от колектив от експерти на НЦОЗА отчита, че болестността у нас от чести психични разстройства е доста висока - между 10 и 30% от общата популация.
Средният статистически риск за всеки живеещ в България да се разболее от някакво често психично разстройство е 19,5%, сочи изследването.
Психичните разстройства възникват в различни моменти от живота на човека, като някои от тях изчезват с времето завинаги, а други продължават цял живот или се повтарят.
От изследването става ясно, че тревожните разстройства са най-голямата група сред честите психични разстройства у нас - 11,4 на сто, като групата на хората между 50 и 64 години е най-засегната от този вид заболявания.
На второ място по честота е групата на психични разстройства в настроението - 6,2%.
На трето място, но не и по значение, е групата на психичните разстройства вследствие употребата на вещества и субстанции (почти винаги в тази група присъства употребата на алкохол) - 3,3%.
Най-голяма е злоупотребата с вещества (най-често алкохол) сред младите българи между 18 и 34 години - 4,4%. Употребата на алкохол от по-възрастните българи между 35 и 65 години, които страдат от психични разстройства също е значителна - около 4%.
Експертите отчитат, че е налице обща тенденция за увеличаване на разпространението на честите психични разстройства с напредването на възрастта, т.е по-възрастните българи са по-застрашени от заболявания на психиката.
Данни на националната статистика потвърждават, че 1,1% от пълнолетните българи, или над 70 хиляди души, редовно вземат медикаменти срещу депресия.
Пак по данни на НСИ у нас има 12 центъра за лечение на психичното здраве с около 1500 легла, което е крайно недостатъчно за лечението на този вид заболявания.
Според авторите на изследването търсенето на помощ от хора страдащи от психични разстройства у нас, е рядко и най-често неуспешно. Тези факти се обясняват с липсата на подход за успешно насочване на болните за лечение, както и липсата на специализирани програми от грижи, които да отговарят на потребностите за лечение на тези пациенти.
Според данни на СЗО 75% от хората в развиващия се свят, страдащи от психични заболявания, не получават адекватно лечение или медицински грижи, пише още БТА, цитирана от vesti.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети