Войводите излизат мъжката срещу монополите

DenNews.bg
01.03.2012
размер на текста:

Предупредителен протест пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране организира ВМРО заедно с граждански организации. Поводът е новото увеличение на цената на тока за потребители, което трите електроразпределителни дружества в страната поискаха.
Протестът е идния четвъртък, 8 март, и е под надслов „Мъжки срещу монополите“. Началото е в 12.00 ч. пред сградата на ДКЕВР на столичния булевард „Дондуков“ до Младежкия театър.
Основанието за повишаването на цената на тока всяка година е не толкова в увеличената себестойност на ел. енергията, колкото в представените от ЕРП-тата разходи за инвестиции в мрежата.
Одитът, направен на електроразпределителните компании след протестите на ВМРО през 2010 г., показа, че голяма част от тези т.нар. инвестиции въобще не са се случили. Логичният въпрос е защо цената на тока, вместо да пада, продължава да се увеличава с фалшиви аргументи.
Преди точно година ВМРО събра повече от 3 хиляди души в аналогичен протест срещу монополите в страната и ценовата им политика. Протестите тогава продължиха в различни
Градове. През 2010 г. пък именно след протести на ВМРО пред ДКЕВР и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма срещу увеличението на цените на тока остана минимално.
В последните седмици ВМРО започна и кампания „Водоснабдяването – в обществени ръце”
Начинанието е свързано със серия обжалвания на новите цени на водата пред Върховния административен съд. В съда са увеличенията в София, Хасково и Варна.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети