Ядът на Черно море направи археологическо откритие

DenNews.bg
09.02.2012
размер на текста:

Яростта на Черно море не само нанесе щети по крайбрежието, но направи и неочаквана археологическа находка в бургаския квартал Сарафово. Там огромните вълни са разкрили римска постройка във военна почивна база.
Според директора на Националния исторически музей Божидар Димитров става въпрос за цяло селище, информира БТА.
От общината съобщиха, че зидовете от древната сграда са се показали, когато бурното море свлякло част от земната маса в района.
Служителите на военното министерство се натъкнали на сградата днес сутринта. Вижда се изградена канализация и части от делви и грънци.
От пресцентъра на общината съобщиха още, че в морето пред базата е забелязан и каменен саркофаг. В района на откритата римска постройка са намерени и необичайно едри животински кости.
Сред откритията е и колона със седемредов надпис, за който историците се надяват да съдържа и името на селището, което към момента е неизвестно на науката, обясни за агенция "Фокус" Божидар Димитров.
Морето е разкрило "остатъци от монументални антични сгради и улици, правилно обработени квадри, дебели плочи от улични настилки и колони", разказал той.
"Със сигурност става дума за селище от градски. Най-куриозното е, че в съществуващите антични карти и лоции, няма нито едно споменаване на антично селище на това място. Това не е толкова голяма изненада, тъй като античните карти на брега са само две, толкова са и лоциите, а е известно, че те съдържат само имената на големи селища от типа на Анхиало, Аполония, Месемврия в тази част на бургаския залив. Селището не съществува и на археологическата карта на България", каза директорът на НИМ.
Всъщност данни за наличието на античен град в Сарафово са констатирани след морската буря през септември миналата година.
Тогава е трябвало да бъдат отпуснати 120 хил. лева за разкопки. Сега обещанията са, че разкопките ще започнат веднага след разтопяване на снега и подобряване на времето.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети