Спасяват четири села на Кочериново с водоноски

Десислава Панайотова-Янкова
08.02.2012
размер на текста:

Водоноски ще осигуряват вода на четири села в община Кочеринов след два дни без капка вода в чешмите. Водоподаването към селата отатък Струма-Драгодан, Боровец, Крумово и Бураново-е прекъснато заради тотално замръзване на основния водоизточник за тяхната мрежа Роговица над село Смочево.
Опитите за подаване на вода от кочериновския канал до момента се неуспешни заради ниското налягане и малко вода в основния водопровод от Рила за Кочериново. Както писахме от седмица двете общини са на режим заради ниските нива в язовирите Калин и Карагьол.
„Работим под пълна пара, но замръзванията са наистина много големи. Малкото вода, която постъпва към четирите села, от почти напълно замръзналата Роговица, най-вероятно имаме замръзвания и по мрежата, което още повече усложнява проблема. Малкият поток от Роговица успява да захрани едва село Мурсалево. И в момента съм при разпределителната шахта, но докато не дойде по-топлото време можем да правим кой знае какво. Има надежда да подадем някакви количества вода след като заработи и втората помпа от байпаса под Калин”, обясни шефът на ВиК-Кочериново Методи Ичев.
Екипите на ВиК работят денонощно, не са спирали работа и през уикенда. Днес обаче една от колите на ВиК-Рила се е повредила и това е забавило поставянето на втората помпа, която ще осигури още 30 л/сек за общия водопровод на двете общини.
„Ако така успеем да вдигнем налягането и водоподаването има шанс да прехвърлим вода през Кочериновски рид към четирите села”, обясни още Ичев.
Кметът на Кочериново Иван Минков е разпоредил изпращането на водоноски към бедстващите села и част от тях вече са обслужени. Двете машини са осигурени от частна фирма занимаваща се с млечни продукти. Те ще осигуряват вода на селата докато се наложи.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети