Признаха си: Мачовете от „А” група са уредени

DenNews.bg
08.02.2012
размер на текста:

Тото мафията атакува средно по трима играчи на мач в българското първенство. Това разкритие направиха самите футболисти пред организацията "ФИФПро". В проучването, наречено "Черната книга", участваха хиляди играчи от Източна и Южна Европа. Целта е да се видят истинските проблеми на футбола там и мащабите, до които е стигнало "черното тото".
От българското първенство бяха анкетирани 204 футболисти, отчита sportal.bg. 13,2% от тях си признават, че са били вербувани да играят симулативно. 27,1% пък са категорични, че у нас мачовете са уредени. В Русия резултатите са наистина стряскащи. Там броят на уредените мачове е двойно по-голям - 43,5%. Изоставаме и от Гърция, където 30,3% от футболистите са имали контакт с тото мафията.
Всеки 9-и футболист в Източна Европа пък е бил жертва на насилие, показва проучването. Най-често състезателите са били жертва на фенове - 55,8%. Хората от управата са раздавали "правосъдие" в 13,3% от случаите, а треньорите - в 8,3%.
При получаването на трудовите възнаграждения нещата не са по-розови. 45,1% от играчите в „А” група твърдят, че не си взимат редовно заплатите. Това прави по 10 от 22-ма души средно на мач. 37,3% пък не са виждали обещаните им премии. Най-често закъсненията са от месец до 3. Двама дори признават, че са чакали цяла година. Най-честото обяснение на клубовете е – „няма пари”.
Интересно е да се отбележи, че футболистите ни са категорични, че БФС не може да им помогне. Те се страхуват, че ако открито споделят проблемите си, ще останат без работа.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети