Бедствието ни недостатъчно по критериите за европейска помощ

DenNews.bg
08.02.2012
размер на текста:

Вчера Кристалина Георгиева и президента Росен Плевнелиев посетиха бедстващите райони. Снимка: Hskovo.info

Щетите от бедствието в Южна България не отговарят на изискванията и Европейския фонд за солидарност за преодоляване щетите от наводнения няма да отпусне средства на страната ни. Това стана ясно от думите на еврокомисаря Кристалина Георгиева.
Все още няма пълна оценка на щетите от наводнението, но те не са в мащаба, който би довел до искане на компенсация от фонда. „По груба оценка говорим за десетки милиони в щети, не за стотици милиони”, поясни Георгиева.
Приетата формула за оказване на помощ от фонда за солидарност е щетите да са на стойност 0.6% от БВП, което за България означава, че за да получим помощ щетите трябва да са на стойност над 220 млн. евро.
От изказването й става ясно още, че евентуална помощ може да се иска при бъдещи наводнения през март и април, когато ще е най-голямото снеготопене, съобщава bTV.
Добрата новина обаче е, че часове след като българските власти задействаха Европейския механизъм за гражданска защита редица европейски държави предложиха помощ.
По-малко от три часа след сигнала от България, Италия предложи палатки, оборудвани за ниски температури. Час по-късно помощ предложиха и от Полша. Холандия, Белгия и Дания също са заявили, че са готови да окажат съдействие на България. Европа ще помогне на бедстващите със специален изолационен укрепващ материал, който е необходим на много места в България и отопляеми палатки с калорифери, както за пострадалото население, така и за хората, работещи на място.
"Тази бърза реакция на българския сигнал за помощ показва ясно европейската солидарност със страната ни в този труден момент. Още по-впечатляващо е, че предложенията за подкрепа идват в момент, когато самите Италия и Полша се борят с последиците от тежка зима. Днес, когато България е в риск от сериозни наводнения, предложената материална помощ ще помогне да избегнем нови щети и човешко страдание”, каза Кристалина Георгиева.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети