24-часова стачка блокира Гърция

dennews.bg
07.02.2012
размер на текста:

Общонационална 24-часова стачка блокира живота в Гърция заради поставения от ЕС ултиматум да бъдат наложени по-строги мерки за икономии като част от плана на частните инвеститори, които преговарят с правителството, информира news.bg.
24-часовата стачка срещу бюджетните съкращения започна под наслов: „Достатъчно, ние не можем повече".
Протестиращите се събират на площад „Синтагма" в центъра на Атина, разгневени от строгите мерки, които ЕС и МВФ искат да бъдат приложени от гръцкото правителство.
Работните дейности в училищата, министерствата, болниците и банките значително са ограничени, а градският транспорт се движи със забавяне. Очаква се въздушният транспорт да не бъде засегнат.
Президентът на най-голямата профсъюзна организация Янис Панагопулос описа мерките като „смъртна присъда" за страната, имайки предвид това, че заплатите ще бъдат намалени с 20-30 % въпреки наложени от преди ограничения.
Припомняме, че днес гръцкият премиер Лукас Пападемос трябва да се срещне с коалиционните си партньори за намирането на решение относно новите мерки, които желаят от ЕС и МВФ да бъдат наложени от гръцкото правителство.
Гърция трябва да внесе вноска по дълга до 20 март в размер на 14,5 милиарда евро, за да избегне банкрутът.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети