Опасни навявания по 4-лентовата отсечка от пътя Дупница-Самоков към Сапарева баня

DenNews.bg
07.02.2012
размер на текста:

Опасни навявания превръщат пътуването по 4-лентовата отсечка от пътя Дупница-Самоков към Сапарева баня в руска рулетка. Силният вятър завихря снежни маси от образувалите се при почистването на пътното платно огромни преспи сняг от двете страни на шосето и намалява видимостта на шофьорите изненадващо. Това разказаха наши читатели пътували по отсечката днес. „Беше много страшно, защото напълно изненадващо се образуват снежни вихри и губиш видимост. В следващата секунда не знаеш дали шофираш по пътя или си излязъл в полето!”, разказа шофьор.
Съчетанието на силния вяътър, многото сняг и открития участък създава опасност и от падане на сняг върху автомобилите и стъклата на автомобилите, затова движението в участъка трябва да се извършва с разумна скорост и голямо внимание.
„Запознат съм с проблема. Постоянно има техника и се чисти, но лошото е, че от двете страни на пътя е поле и при вятър не може да се предприеме нищо друго”, обясни кметът на Сапарева баня Сашо Иванов.
По негова информация въпреки силния снеговалеж и ураганния вятър обстановката в общината е сравнително спокойна.
„Ние нямаме големи язовири и реки на наша територия и няма опасност от наводнения. Преди зимата сме взели мерки за обезопасяването на големия водосбор над село Сапарево, което единствено може да създаде проблеми”, обясни още Иванов. Местността над селото е почистена с пари от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.
„За реките в общината също взимаме мерки и се поддържат всяка година. С проекти сме извършили 2/3 от необходимите мероприятия. След това което се случи в Южна България, това неописуемо бедствие, ще подновим проектите за река Вария в Ресилово и Реджов дол в Овчарци. Там сме направили част от нужните корекции, но ще кандидатстваме за финансиране за довършване на работата”, добави Иванов и припомни, че общината спечели проект за корекция на коритото и на река Валявица в Сапарева баня по оперативна програма „Регионално развитие”. В момента проектът е на етап одобрение на тръжните процедури.
Общината изготвя и работен проект за изграждане на прагове в коритото на река Джерман.

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети