Обилни валежи в цялата страна, нови 50 см сняг само днес

DenNews.bg
07.02.2012
размер на текста:

Обивлни снеговалежи се очакват за територията на цялата страна днес. Синоптиците от БАН предупреждават, че само за днес ще се натрупа нова снежна покривка от 20-50 см, информира dnes.bg. Очаква се още силен вятър и поледица.
Температурите ще остават без съществена промяна между -8° и -3°, повишавайки се в крайните югоизточни райони до 0°-1°.
Оранжев код е обявен за цялата страна с изключение на област Благоевград. Оранжевият код означава, че времето е потенциално опасно, като са възможни щети и жертви.
Очакванията са силните снеговалежи и ниските температури да продължат до сряда включително.
Спират се товарните автомобили над 10 тона на територията на страната.
Автомагистрала "Люлин" е затворена поради мъгла и снегонавявания, продължават да бъдат затворени пътищата от републиканската пътна мрежа в областите Русе, Шумен, Разград и части от Силистра. В цялата област Плевен товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета да се движат задължително с вериги.
На тел. 112 са получени сигнали от лица от Свиленград, които искат съдействие за евакуиране от наводнени жилища. Информацията е предадена на службите за спешно реагиране за отношение. В кв."Гебрен" е започнала евакуация на граждани от наводнени жилища.
Язовир "Ивайловград" продължава да прелива с водно количество 269 куб. м в секунда от преливника и 270 куб. м в секунда от ВЕЦ. Продължава контролираното изпускане на водни маси от язовир "Студен кладенец". Изпускат се контролирани водни количества - 234 куб.м. в сек. и 143 куб. м. в секунда от ВЕЦ.
Дунав мост вече е затворен по разпореждане на властите и от България, и от Румъния до второ нареждане и не се пропускат никакви превозни средства. ГКПП "Капитан Андреево" е затворено за движение на МПС. Остава движението през ГКПП "Лесово", ГКПП "Кардам" и ГКПП "Силистра". По данни на МТИТС на гара Владая са спрени двата влака: София – Кюстендил и Кюстендил – София, поради замръзване на електрическите мотриси. Изпратен е локомотив да ги подпомогне при раздвижването им. В района на Владая има силен снеговалеж.
Общо 51 микроязовира в Кърджалийско преливат, само в община Момчилград броят им е 30, ситуацията с язовирите обаче е овладяна. По данни от кризисния щаб в Кърджали поради обилния снеговалеж има затворени пътни участъци и междуселски връзки в общините Кърджали, Кирково, Джебел, Момчилград и Крумовград. Четири крумовградски села са напълно блокирани от снега, в този район са затворени 12 пътни участъци, а мостът в село Горна кула е скъсан. 4 села там са без електроснабдяване и 3 в Кърджалийско. От вчера 8 селища са без вода.
Продължаващият снеговалеж и вятърът създават предпоставки за навявания в целия регион на Търговище. Ситният сняг допринася за намаляване на видимостта. Въпреки тежката обстановка към момента няма данни за затворени пътни участъци на територията на Област Търговище. Пътищата се почистват и опесъчават. Няма данни и за закъсали автомобили. Температурата на въздуха в различните райони е между минус 10 и минус 12 градуса по Целзий. Няма данни и за населени места без ток и вода.
В следващите часове се очаква продължаване на снеговалежите, понижаване на температурите и усилване на вятъра. В някои части на Североизточна България се очаква вятърът да е ураганен. Тези условия се очаква да усложнят пътната обстановка и електроподаването в някои от районите на страната, информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети