Бойко води Кристалина в Бисер

DenNews.bg
07.02.2012
размер на текста:

Снимка: Impact Press Group

Премиерът Бойко Борисов и еврокомисаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева ще посетят днес пострадалите от наводненията райони.
Най-вероято кабинетът ще обяви утрешния ден за Ден на траур в памет на загиналите при наводненията в Южна България. Това обяви пред "Тази сутрин” по bTV Борисов.
По думите на премиера, за да се избегнат подобни бедствия, трябва да се отделят огромни бюджетни средства.
"Въпросът беше кога ще стане. И цялата трагедия е, че не можем категорично да кажем, че няма пак да стане”, каза Борисов. По думите му не става дума само за бездействие, а и за безстопанственост. И на моменти за запазване на някакви частни интереси граничи с престъпление.
Според Борисов управлението на съоръженията трябва да се централизира и отговорността не трябва да се прехвърля на кметовете.
По думите на премиера, за да се избегнат подобни бедствия, трябва да се отделят огромни бюджетни средства в посока ранно известяване. Борисов посочи за пример лошото състояние на пътищата, жп линии, влакове и моста на четвърти километър на Цариградско шосе, който още няма акт 16.
"Пази Боже да падне и да загинат хора всички ще се тюхкаме"
Но трябват 22 милиона. При наличните финанси толкова пари влагаме и вие виждате къде са, каза Борисов.
Действително трябва много здрава ръка да се източат язовирите, защото сега е буря и наводнения и ни плашат, но лятото ще дойдат 40 градуса и ще бъдат животоспасяващи и за хората там и за животните, посочи премиерът пред bTV.
В телефонно включване по БНТ Кристалина Георгиева обаясни, че в България идва с експерт от европейска служба.
"Нашата цел днес е да се запознаем с обстановката и да можем да подготвим план за действие", заяви тя, като уточни, че първо ще посети село Бисер, а след това и другите засегнати селища в района.
Кристалина Георгиева припомни, че когато има голямо бедствие Европейската комисия може да предостави помощ от Фонда за солидарност. Помощта може да бъде отпусната, ако бедствието е нанесло щети над 0,6% от БВП на страната. "Ще направим оценка на щетите в България", обеща тя.
По официални данни подадени от министър Цветан Цветанов, който води спасителната операция в бедстващите райони жертвите са 8, а двама души се водят изчезнали. Изчезналите са възрастна двойка.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети