Бок вдигна ръце от властта, правосъдният министър става временен премиер на Румъния

DenNews.bg
06.02.2012
размер на текста:

Емил Бок Снимка: Reuters

Премиерът на Румъния Емил Бок подаде оставка под натиска на уличните демонстрации и крайно тежката ситуация в страната свързана със студената зима.
Часове след това президентът Траян Бъсеску подписа указ за назначаването на министъра на правосъдието Каталин Предою за временен премиер до сформирането на ново правителство, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.
Недоволството срещу правителството на Бок се запали заради строгите мерки за икономии.
Временният премиер Предою, 43-годишен адвокат, беше член на опозиционната Националнолиберална партия, от която подаде оставка, за да стане независим член на парламента, след което пое поста министър на правосъдието през 2008 г., отбелязва Ройтерс.
Днес Емил Бок обяви, че връща мандата на правителството, за да успокои напрежението в страната, където от началото на годината текат антиправителствени протести, а опозицията обяви парламентарен бойкот с искане за предсрочни избори.
Бок е премиер от края на декември 2008 г. Тогава неговата Демократично-либералната партия и Социалдемократическата партия сключиха споразумение за съставяне на коалиционно правителство. Двете партии, които са съперници от 90-те години, получиха общо близо 70% от местата в парламента на изборите месец по-рано.
Правителството на Бок падна от власт след вот на недоверие в парламента на 13 октомври 2009 г. Бок обаче продължи да заема поста като временен премиер, докато бъде съставено новото правителство. Опозиционните партии се противопоставиха на последвалите кандидатури, предложени от президента Бъсеску. В крайна сметка Бок бе възстановен на премиерския пост, след като подкрепящият го Бъсеску спечели президентските избори.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети