Бойко се моли на Господ за бедстващите села

DenNews.bg
06.02.2012
размер на текста:

„Господ да ни пази”, това каза премиерът Бойко Борисов във връзка със спасителната акция в трите бедстващи села в Хасковско след скъсването на стената на язовир Иваново.
По различни данни загиналите са от двама до четирима. Един възрастен мъж е починал от инфаркт при гледката на приливната вълна, унищожила стопанството и издавила животните му.
По данни на спасители и близkи намерен удавен е бил друг възрастен мъж.
В интервю за БНР кметът на село Бисер, която се намира в сграда близо до река Бисерна, продължават да падат сгради, а по улиците на селото водата влачи животни, дървета и покъщина. Няма връзка с десетки възрастни хора, част от тях труднопровдвижи, които са били сами в залетите къщи.
БНР съобщава, че осем микроязовира преливат в област Кърджали, две села и жилищни блокове са без електричество. Всеки момент се очаква да прелее язовир Студен кладенец от каскадата "Арда". За опасността от наводнения са предупредени властите в Гърция.
Жителите на шестте села по течението на Арда са уведомени за очакваното преливане на Студен кладенец. Хората са предупредени да не доближават речното корито. Според кмета на Крумовград Себихан Мехмед в случая няма какво друго да се направи. Няма пряка опасност водата от язовира да стигне до населените места, защото те са разположени на високо.
Преди малко повече от час е започнал да прелива язовир Ивайловград. Язовир Кърджали има девет метра до максималната кота и може да поеме още вода.
Язовирите в Славянци и Дибич преливат. Останалите 14 язовира в шуменско се източват, съобщи Наско Канавров от шуменския клон на Басейнова дирекция. Леко е завишено нивото на реките Камчия и Врана, но няма опасност от наводнения, увери Канавров. Нивата на реките и язовирите се следят денонощно.
Започнало е контролирано изпускане на вода от язовир Йовковци, който снабдява Великотърновска област. Неговият обем от над 90 милиона кубически метра е запълнен. За да се поддържа нивото, през преливника се изпускат по 7-8 кубически метра вода в секунда. Дерето под язовира е почистено, за да поеме оттока. Няма опасност за населението.
Река Марица е започнала да залива крайбрежните части.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети