Село с 1000 души под вода, един човек загина

DenNews.bg
06.02.2012
размер на текста:

Снимка: bTV

Скъсана язовирна стена пусна приливни вълни от над 3 метра и заля 90% от село Бисер рано тази сутрин. По първоначални данни един човек е загинал, има пострадали.
На мястото вече е струпана техника на военните батальони в Хасково и Стара Загора, а хеликоптер на военната база в Крумово участва в спасителните акции.
Именно с хеликоптера е спасен човек в залят автомобил.
Сигналът за бедстващото село дойде на живо в ефира на bTV, като цяла България чу виковете за помощ на семейство в харманлийското село блокирано на покрива на къщата си десетина минути след като стената на язовир Иваново се е спукала.
За момента се смята, че има 5 разрушени къщи, десетки удавени животни и унищожена покъщина за хиляди левове.
В бедстващото село вече е премиерът Бойко Борисов и министрите Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Спасителната акция ще ръководи Цветанов.
Към бедстващото село са тръгнали и пет военни хеликоптера „Кугър”. Пред медиите обаче премиерът Бойко Борисов съобщи, че хеликоптерите не са пригодени да работят зимни условия, защото нямат системи против обледеняване и рискът да паднат е много голям. Това затруднява мисията им. Премиерът, който пътува към бедствието добави: „Щяхме да паднем и ние”, информира bTV.
Машините могат да летят на не повече от 60 метра и то с бавна скорост. Борисов обясни, че с хеликоптерите стават за пустинята и лятото да се пътува до морето с тях, а цената им е над половин милиард (хеликоптерите "Кугър" бяха закупени по програма за модернизация на армията от правителството на НДСВ, когато военен министър бе Николай Свинаров, кабинетът "Станишев" имаше ангажимент за доизплащането на сделката - бел.ред.).
До този момент във военновъздушните сили е подадена информация за бедстващи хора в селата Стойково, Родопи и Бисер. В спасителната операция ще се включи и транспортният хеликоптер МИ 17, който военните използват често за спасителни операции при бедствия.
Все още не е ясно колко време ще отнеме спасителната операция по въздух, защото заради лошото време само пътят на хеликоптерите от Пловдив до Харманли отнема 40 минути.
Областният управител на Хасково Ирена Узунова съобщи, че има отнесена кола с двама души в нея. И двамата вече са евакуирани. Те са седели 6 часа на капака на колата си.
19 души са вече спасени. Единият от тях е със счупен крак. Узунова уточни, че имат подозрения за загинали, но не могат да потвърдят информацията. На място са дошли и доброволци от Българския червен кръст. Осигуряват се и помещения за бедстващите, където им се дават сухи дрехи и храна. Водолази пътуват за селото, за да обходят под вода къщите в търсене на хора.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети