30 дупничани ни върнаха за ден духа на барикадите

DenNews.bg
04.02.2012
размер на текста:

Водосвет за здраве на всички българи беше отслужен днес. Снимки: dennews.bg

30-ина души, организирали и участвали в превърналите се с в символ за Дупница барикади, почетоха първия ден, сложил началото на епичната битка срещу правителството на Жан Виденов преди 15 години. На мястото, където бе поставено началото на блокадата на Е-79 и където сега се издига паметника на барикадите, бе отслужен водосвет за здраве. И днес както и в първия ден, тук бе и командира на организирания протест Георги Гиздов, който отново развя знамето на дупнишкото непокорство.
 

Венец съживи спомените за събитията през 1997 г.

Днес той си спомни как по време на барикадите тук се събираха хиляди дупничани, които денонощно удържаха блокадата и не пропускаха преминаването на влакове и автомобили по Е-79 и на практика блокираха целия трафик за и от Югозападна България и съседна Гърция. Гиздов си спомни и за стотиците телеграми, идващи от цялата страна от българи, подкрепящи протеста на дупничани. Сега, едва 30-ината дошли да почетат паметната дата се почерпиха с по чаша вино за здраве и опитаха от осветения от свещеника хляб. И се снимаха за спомен на мястото, превърнало се в символ на демокрацията. За да си дадат сметка, че техните идеи преди 15 години бяха опорочени, а градът доби печална слава. И някак си събитията през последните 15 годни заличиха името Града на барикадите и превърнаха Дупница в града на мафията.
Въпреки предадените надежди мразовитите събития от 1997 г. са единственият спонтанен човешки бунт за свобода и промяна в най-новата история на България.

Бай Методи и арх. Велева сипаха по връсче червено вино, като преди 15 г.


Дупница започна борбата за оцеляване на цялата ни нация с ежедневни мирни шествия срещу нечовешкото управление на Жан Виденов, съпроводено с ежедневна инфлация, стопяване на банковите сметки на милиони българи, празни магазини и непосилни цени на стоките и услугите. След седмица водачите на дупнишкото непокорство взеха решение за издигане на барикадите, а първи там застанаха линейките на общинската болница, ВиК и други общински предприятия. Само за часове към тях спонтанно се присъединиха хиляди дупничани, които прекъснаха с телата си движението по Е-79 и жп връзките с надеждата да бъде чут викът им за промяна. Към живата барикада се присъединиха и миньорите от Бобов дол, студенти и ученици. Дупница не спеше и броеше минутите до свободата, стоплена само от огньовете на барикадите и малкото провизии, събрани по спешност в столицата и съседни градове, от българи, които споделяха битката на дупничани.
И макар като символ на 1997 г. да остана участъка край магистралата зад бившата общинска болница, барикадатите в Дупница имаха няколко поста -Аракчийски мост, Горна махала и главната улица при Учителския институт. Блокадата на Е-79 обаче беше пазена от най-много хора. Тя не се пропука дори и в дните, когато срещу деца и възрастни бяха изпратени спецчасти въоръжени като за истинска война.
 

Преди 15 г. не беше толкова снежно, но беше още по-студено.

„Тогава ние бяхме мишена и на снайперисти. Усещахме го, знаехме го, но нищо не можеше да ни уплаши. Плашеха ни, че ако полицаите не успеят да пробият барикадите от столицата ще изпратят и танкове, които да ни смажат”, спомни си днес Георги Гиздов. Трите сини знаменца, които той беше набързо сковал върху дървена клечка се превърнаха в знамето на свободата. Байракът, който превърна гражданите на Дупница в един организъм и идея. И дори днес да сме измамени, а надеждите ни продадени за чужда сметка, най-важният завет на барикадите е, че сме силни и можем, само когато сме заедно. Защото тогава оцеляхме заради споделената чаша вино и чай, споделения сандвич и цигара. Споделената надежда за благоденствие и щастие, а не споделена омраза.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети