Близо 30 см нов сняг в Рила, пътят за манастира е кошмар

Десислава Панайотова-Янкова
03.02.2012
размер на текста:

Снимка: dennews.bg

Пътят за Рилският манастир е трудно проходим при зимни условия и не е препоръчително пътуването в тази посока. За това предупреди кметът на Рила Георги Кабзималски. Трасето се поддържа през зимата от Пътно поддържане-Дупница, както и останалите пътища от републиканската пътна мрежа в община Рила. При последния снеговалеж, от тази нощ и сутрин, фирмата не е успяла да реагира адекватно, а причината за това е, че аварии са извадили от строя три от машините.
„Успели са да минат само веднъж, което не е достатъчно. За да бъде нормално пътуването е нужно поне още два пъти да минат снегорините и да се опесъчи още веднъж. Имам уверение от тяхна страна, че това ще се случи при първа възможност”, обясни Кабзималски за dennews.bg.
Новата снежна покривка в Рила е 30 см. Заради снеговалежа в 8 часа сутринта кметът е свикал Комисията по бедствия и аварии и е взето решение да се повика на помощ още техника. Общинските пътища се почистват с техника на общината, към нея ще се присъедини трактор и още един камион. Проблеми е имало при разчистването на пътя до село Падала, най-високо разположеното селище в Рилската долина. Трасето там вече е обработено и в селото е доставен хляб.
„Затрудни ни пробиването и на път до Смочево. Има и други проблемни участъци, но като цяло се справяме за тези изключително тежки зимни условия”, обясни още кметът.
От понеделник врати отново ще отвори детската градина в града. Преустановяването на работата се наложи поради високия брой заболели деца от вирусни инфекции. От 78 малчугани от началото на седмицата в забавачката оставяли по 12-13 деца и затова от сряда до днес занимания нямаше.
Учениците в Рила няма да имат извънредна ваканция заради студовете. „Имаме достатъчно гориво и отоплението е осигурено. Същото се отнася и за детската градина”, увери Кабзималски.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети