Бедствено положение в Кочериново и Рила, водоизточниците са празни

Десислава Панайотова-Янкова
03.02.2012
размер на текста:

Снимка: dennews.bg

Бедствено е положението в общините Рила и Кочериново, заради почти пресъхналите основни водоизточници. Язовирите Калин и Карагьол са на санитарните минимуми и вместо обичайните 130 литра/секунда сега в общия водопровод за двете общини влизат едва 60 л/секунда. По спешност екипи на ВиК от двата града са изградили байпас на река Елешница, помпа е поставена и на язовир Каменица. Въпреки това от вчера двата града и селата са на воден режим, като целта е да се запазят максимални количества вода, което да позволи осигуряване на вода за по-дълго време.
Водата се спира през деня, като приоритет на двамата кметове Иван Минков и Георги Кабзималски е вода да има през нощта, за да се избегне замръзване на чешмите и мрежата заради ниските температури.
„Положението е изключително тежко. Няма вода и ще бъде така докато не се покачат температурите и снега започне да се топи. Правим всичко възможно да пестим водата, защото основните ни източници са на санитарния минимум. При нас режим е наложен в града и всички села. Това е природата, а спасението е времето да се затопли”, обясни кметът на Кочериново Иван Минков.
Колегата му Георги Кабзималски добави, че засега без режим са селата Падала и Пастра. Рила и Смочево обаче са на режим.
Двамата кметове са във връзка постоянно, а екипите на ВиК от двата града работят заедно.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети