Укротяват Дунав с взривове, метър дели Силистра от наводнение

DenNews.bg
28.02.2012
размер на текста:

Българските и румънските власти обмислят използването на взривове за отпушването на река Дунав от напълно превзелия я ледоход. Ситуацията по северната ни граница е критична, като нивото на реката се е покачило с нови 14 см само за изминалата нощ. При Силистра реката вече прехвърля височина от 6 метра и половина. Реката ще прелее при пристанището на града при ниво от 7, 7 метра, информира за bTV ръководител на Морска администрация. Именно за това се обсъжда план за взривяване на леда на 30 км след Силистра, което би отпушило реката и предотвратило наводненията по българския и румънски бряг.
Дунав е скован почти на 100% от лед, но не са констатирани нови поражения на крайбрежната инфраструктура, съобщава БГНЕС. Вчера ледовете разрушиха пристанището на Силистра. Всички понтони са намачкани, а някои и отнесени по течението. Мостове от железопътни релси са сгънати като пластелин. Привързващите съдовете въжета са прерязали всичко по пътя си – дървета, парапети и стълбове. Грамадните ледени парчета като в Арктика откъснаха от брега туристически кораб и патрулния катер на Гранична полиция и бяха отнесени.
Девет товарни конвоя, които дни наред бяха блокирани в ледовете на румънския бряг срещу Силистра, са със сериозни поражения. Река Дунав замръзва на 100% при Силистра за първи път от 20 години насам на 11 февруари тази година, припомня още БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети