„Оскари”-те оцветиха в златно черно-белия „Артистът”

DenNews.bg
27.02.2012
размер на текста:

Дамата и кавалерът на тазгодишните "Оскар"-и: Мелани и Жан.
На 84-тата церемония 82-годишният Кристофър Пламър взе първата си статуетка.

Пет бои златно получи черно-белият и ням филм „Артистът” на режисьора Мишел Азанавичус на тазгодишното издание на „Оскар”-ите. За първи път от 1927 г. насам черно-бяла лента получава отличие на Американската академия за филмово изкуство и наука „Крила”. „Артистът” прибави към колекцията си от 45 други отличия през последните няколко месеца общо 5 златни статуетки в най-престижните категории на „Оскар”-ите за: най-добър филм (продуцент Томас Лангман), за режисура (Мишел Азанавичус), мъжка роля (Жан Дюжарден), оригинална музика (Людовик Бурс) и костюми (Марк Бриджес).
Актьорът Жан Дюжарден, за когото до последно имаше догадки дали ще успее да говори на английски или ще използва преводач, благодари на мнозина. Той започна речта си на английски с поклон към историята на Холивуд и към легендарния Дъглас Феърбанкс (1883-1939), който е водил церемонията на "Оскар" през 1929 г. Тогава тя е продължила 15 минути, а билетът е струвал 5 долара.

Режисьорът Мишел Азанавичус триумфира с поредната от петте награди за "Артистът".


Режисьорът Мишел Азанавичус каза, че благодари на трима: Били Уайлдър, Били Уайлдър, Били Уайлдър!"
За най-добър филм "Артистът" се конкурираше с "Боен кон", "Кешбол", "Потомците", "Дървото на живота", "Полунощ в Париж", "Южнячки", "Изобретението на Хюго" и "Извънредно силно и невероятно близо".
"Изобретението на Хюго" - красивата високотехнологична приказка на Мартин Скорсезе във формат 3D, която имаше 11 номинации - с една повече от "Артистът", също заслужи пет "Оскар"-а: за операторско майсторство, сценография, монтаж на звукови ефекти, звуков мишунг и визуални ефекти.
Желязната дама на киното Мерил Стрийп получи третия си "Оскар" при 17-та й номинация - за ролята на Желязната лейди на политиката Маргарет Тачър. "Желязната лейди" взе и наградата за грим, а актрисата специално благодари на Рой Хелънд - гримьор и фризьор, с когото се е срещнала и за първи път е работила за филма "Изборът на Софи" преди 30 години.
 

Актьорът Били Кристал бе водещ на церемонията за 9-и път.      Снимки: oscar.go.com/

Тогава, през 1983 г. Мерил Стрийп печели втория си "Оскар". Първият е за поддържаща роля през 1980 г. за "Крамър срещу Крамър".
Водещ на 84-та церемония беше Били Кристал, който не пропусна да се пошегува с Мерил Стрийп. "17 пъти е била номинирана, а сега получава за трети път. Значи, 14 пъти е седяла в залата и се е правела, че се радва на успеха на друг..."

Бранджелина се появиха отделно на червения килим, но след церемонията позираха заедно.


Наградата за най-добър поддържащ актьор бе връчена на Кристофър Плъмър за "Новаци". 82-годишният Плъмър е най-възрастният носител на награда "Оскар", получава я за първи път. Той взе статуетката и й каза: "Ти си само две години по-стар от мен, а къде се кри досега?"
Октейвия Спенсър спечели награда за най-добра актриса в поддържаща роля във филма "Южнячки".
 

Актрисата Гуинет Полтроу беше зашеметителна в стилна бяла рокля и заслужено е включена в класацията за най-красивите рокли на вечерта.

След поредица престижни отличия иранският филм "Надер и Симин: Раздялата" спечели награда "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, пише vesti.bg.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети