ВМРО в декларация за лекарствата: Това е мародерство!

DenNews.bg
24.02.2012
размер на текста:

Снимка: news.bg

Комисията по цени и реимбурсиране към здравното министерство трябва да излезе на светло и да бъде под постоянен медиен контрол, а в състава й да влязат и пациентски организации. Само така лекарствената комисия ще действа като реален регулатор на цените. Това се заявява в декларация на ръководството на ВМРО във връзка с високите цени на лекарствата и ценовото насилие над болничните заведения и пациентите.
ВМРО определя като безумна и цинична тази ситуация, в която България е на дъното в ЕС по минимална работна заплата, жизнен стандарт, качество на живот, пенсии, но е начело в класацията по най-скъпи стоки от първа необходимост като лекарствата и горивата.
Българското национално движение призовава лично премиерът Борисов да предприеме спешни действия, защото не може отговорността за ценовото насилие над българите да се оставя единствено върху поредния ресорен министър или заместника му.
ВМРО препоръчва да се въведе солидарния принцип в „затягането на коланите“ – ако ще продължаваме да ги затягаме всички, нека монополистите и администрацията първи дадат пример в това.
„Това, което се случва, може да бъде окачествено като мародерство спрямо болния и беден български народ. Всички знаем как се постъпва с мародерите по време на война!“. С тези думи завършва декларацията на ВМРО.

Ето и пълния й текст:

ДЕКЛАРАЦИЯ
на ВМРО – Българско национално движение

Да печелиш от високи цени на лекарствата и от ценово насилие над болнични заведения и пациенти е прекален цинизъм в условията на криза. Това е една от връхните точки в дебелоочието в най-новата ни история.
Затова правителството не може да оставя отговорността единствено върху поредния ресорен министър, а още по-малко – върху заместника му. Премиерът Борисов трябва да предприеме спешни действия, за да бъдат извадени на светло механизмите за ценообразуване. Трябва недвусмислено да бъдат посочени отговорните за безумната ситуация, в която българите се оказаха онеправдани, просто защото са българи.
Комисията по цени и реимбурсиране, която се занимава с ценообразуването на лекарствата, трябва да излезе на светло и да бъде под постоянен медиен контрол. Тя трябва да действа като реален регулатор на цените, защото лекарствата са изключително деликатна област и няма как монополисти на пазара да диктуват ценовата политика в ущърб на българите и във вреда на болничните заведения.
Оттук нататък комисията трябва да включи в дейността си и представители на пациентски организации, а не само представители на правителството, лекарските съюзи и НЗОК – както е досега. Тя трябва да бъде действително обществен регулатор, а не полускрит правителствен орган в сянката на едно министерство.
Възмутително е български лекарства в Сърбия и Турция да са в пъти по-евтини, отколкото у нас. Това е дъмпинг, който се плаща от българските граждани. Подобно положение е гавра с българските пенсионери, с болните хора и с обществото ни въобще.
Излиза, че за застаряващото и болно българско население е по-добре да емигрира в съседните ни държави – които не са членки на ЕС, отколкото да продължава мизерния си живот в нашата „европейска“ държава.
Само преди дни „Евростат“ обяви, че България е с най-ниската минимална заплата в Европейския съюз – 138 евро. За сравнение, в изпадналата наскоро в криза Гърция минималната заплата е 887 евро.
България е на дъното в ЕС по жизнен стандарт, качество на живот, доходи, пенсии, усвояване на средства от ЕС, енергийна ефективност, качество на здравните услуги... Но затова пък сме начело в класацията по най-скъпи стоки от първа необходимост като лекарства и горива… Твърде скъпо струва на обикновените български граждани „стабилността“, в която правителството прокламира, че се намираме.
Докато управляващите ни призовават да „затегнем коланите“, монополистите си позволяват да печелят от здравето ни, а чиновниците си раздават бонуси. Крайно време е да се въведе солидарният принцип в „затягането на коланите“ – ако ще продължаваме да ги затягаме всички, нека монополистите и администрацията първи дадат пример в това.
При положение, че…
България е на първо място в Европа по сърдечно-съдови заболявания, инфаркти, инсулти и ракови заболявания;
страната ни е на последно място по доходи, качество на здравеопазването и продължителност на живот;
демографската катастрофа ни е поставила фактически в състояние на война за оцеляване на българската нация,
това, което се случва, може да бъде окачествено като мародерство спрямо болния и беден български народ.
Всички знаем как се постъпва с мародерите по време на война!

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети