Булдозер изрови тялото на 51-годишна жена, замръзнала между махали на Фролош

Десислава Панайотова-Янкова
24.02.2012
размер на текста:

Булдозер изрови изпод снега тялото на 51-годишна жена, замръзнала на баирите между две от махалите на кочериновското село Фролош. До фаталната развръзка се стигна след като само в рамките на два месеца Василка Десподова станала жертва на поредица от злополучия. Въпреки че не била освидетелствана, жената имала умствено разтройство, което се засилило след нападение от група маскирни роми в къщата на мъж, с който живеела в махала Копривен във Фролош. Нахлуването на ромите в къщата така уплашило двойката, че мъжът бил настанен с инсулт в болницата в Благоевград, а Василка започнала да обикаля баирите и улиците на селата Крумово, Бураново и Фролош от страх да се прибере.
Кметският наместник на село Крумово Илина Маринова три пъти намирала премръзналата жена и й оказвала помощ, но опитите й да я настани в социален дом претърпели пълен провал, защото Василка нямала документи.
„От вчера плача, защото никой човек не заслужава такава съдба и такава жестока смърт. Но ето случи се най-страшното, от което се опасявах през цялото време. Толкова мила жена беше, макар че на моменти губеше представа за реалността... Първият път я намерих случайно в едни храсти в големия студ. Заведох я в кметството, нахраних я, стопли се и като разбрах, че има брат в Бурново я откарахме там. После все бях нащрек, защото бягаше. Втория път я търсихме с едно момиче из баирите около селото и като я намерихме, помолих за съдействие директорката на старческия дом в Кочериново. Тя ми обясни, че не може да я вземе, защото не отговаря на условията, помолих за помощ шефа на рилската полиция, но пак нищо. Пак я върнах на брат й”, разказа за dennews.bg Маринова.
След третото бягство на Василка кметицата я намира да се крие в изоставена къща в Крумово. След това полицаи я водят на психиатър в Благоевград и отново я връщат на брат й.
„Питах я защо бяга, като е студено и ще замръзне някъде, а тя ми обясняваше, че не иска да живее при брат си. Кой е виновен ли? Тромавите процедури, защото полицията й искаше 50 лв. за да й извади документи, не могли да я заведат в дом...”, плаче още кметският наместник на Крумово.
Всъщност Василка изчезва безследно след като за последно я видели в махала Грънчар на село Фролош, там тя отишла в дома на сестра си, но била отпратена. Най-вероятно жената е тръгнала към дома на мъжа, с който е живеела в Копривен, защото тялото й е намерено на баир между двете махали, отдалечени от центъра на Фролош.
След изчезването на Десподова на 8 февруари брат й отново отива при Маринова за съдействие и двамата уведомяват полицията. На 10-и февруари Василка е обявена за издирване и в Крумово се струпват полицаи с моторни шейни. Извършва се издирване, но без резултат. Тялото й е открито вчера напълно случайно от багер на дърводобивна фирма, който трябвало да прокара път за другата техника.
Трупът е закаран за аутопсия в кюстендилската болница.
По случая е образувано дознание в РУП Рила.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети