Поп от Сапарева баня кара опечалени да си носят дърва за опело и панихида

Десислава Панайотова-Янкова
22.02.2012
размер на текста:

Отец Вергил Андреев от Сапарева баня принуждавал опечалени да носят дърва за огрев в гробищния храм „Св. Архангел Михаил” за да се извърши опело или панихида за починали. За това сигнализират в жалба до местната структура на ГЕРБ потърпевши. Те питат християнско ли е в ден на мъка и траур близките да бъдат принуждавани да носят на гръб чували с дърва за да изпратят близките си достойно.
„Това е възмутително, а доколкото разбрах, се е превърнало в практика на отец Вергил. Ние поискахме от черковното настоятелство и общината да намерят начин да се подсигури отоплението на черквата и помещението за панихиди. Още повече ни възмути отговора на Йордан Гольов от настоятелството, че не зареждали дърва, защото имало някакъв циганин, който ги краде! Това е недопустима гавра на фона на това, че имаме общинско лесничейство и не е толкова трудно храмовете да се заредят с дърва, за да не се налага на хората да мъкнат и дърва в ден на мъка”, обясни за dennews.bg председателят на ГЕРБ-Сапарева баня Калин Гелев.
Жалбата е изпратена до съпартийката му и колежка в Общински съвет Марта Желязкова-Копанарска, която присъствала лично на едно от погребенията, за които близките подсигурили дърва за огрев в последния момент от собствените си запаси по искане на отец Вергил.
Потърсен за коментар, архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски определи случаят „като търсене на теле под вола” и поредни безпочвени нападки към отец Вергил, който е баща на финансистката на община Сапарева баня Калинка Андреева.
„Значи може близките да купят ковчег за 500 лв., да правят маси и да колят агнета, както се казва, а от това да се оплакват. Ами не е задължение на църквата да отоплява помещението за опело. В Дупница не отопляваме. Сега 20-40 минути все ще издържат хората на по-студенко. А и нали си представяте колко трябва да скочи таксата за погребение, ако ние трябва да купуваме дърва за да топлим помещенията. Ето, храма за който става дума е нов. Есента го отворихме”, обясни отец Паликарски.
На въпроса ни не са ли думите му цинични особено за опечалените, той отговори, „вашето е опит за заяждане”.
„Единственото ни задължение е да си взимаме таксата от 50 лв. и да си извършим опелото. Друго задължение нямаме”, отсече той.
Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов коментира, че църквата е отделна институция и общината няма задължения към нея, но винаги когато е поискана, помощ е давана.
„Началникът на горското Калоян Бояджиев и аз никога не сме отказвали, когато са ни поискани дърва за огрев. Ако поискат разбира се, че ще помогнем. Но все пак това е работа на църквата и настоятелството”, каза Иванов.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети