Нешева аут от НЗОК

DenNews.bg
22.02.2012
размер на текста:

Нели Нешева Снимка: TV7

116 депутати решиха съдбата на шефката на НЗОК Нели Нешева като гласуваха за предсрочното прекратяване на мандата й. В края на 2-часовите дебати в парламента днес, трима народни представители гласуваха „против” отстраняването й, а осем се въздържаха.
Както писахме, Нешева сама подаде оставка след като беше лично посъветвана да стори това от премиера Бойко Борисов. Скандалът около вече бившата шефка избухна миналата седмица, когато стана ясно, че тя е прибрала бонус от 12 000 лв.
Днес депутатите от ГЕРБ изтъкнаха, че оценяват професионализма й, но са принудени да приемат оставката й заради обществените настроения.
Опозицията пък използва дебатите около Нешева за да разкритикува управлението на ГЕРБ и да поиска още оставки.
Както писахме, вчера от длъжност беше отстранена заместник-здравния министър Гергана Павлова, но днес от БСП поискаха оставката и на министър Стефан Константинов.
По-рано тази сутрин от ефира на bTV Нешева също атакува министър Константинов, като повдигна въпроса за раздадени премии в здравното министерство за 5 милиона лева и че НЗОК не знае как са разпределени тези пари.
Надзорният съвет на касата два пъти е искал отговор и как са похарчени 340-те милиона лева, трансферирани от касата към министерството. Депутатите узакониха прехвърлянето на парите от бюджета на НЗОК към министерството с промени в Закона за здравното осигуряване още преди повече от година. До момента обаче отговор нямало.
В срок до един месец ще бъде назначен нов председател на здравната каса.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети