ВМРО надуши скандал: „Шеврон” спонсорира държавен прием за 3 март

DenNews.bg
20.02.2012
размер на текста:

Снимка: news.bg

Американската компания, с изразени явни апетити към българската земя и добив на шистов газ у нас, „Шеврон” спонсорира приема по повод националния празник 3 март в посолството ни в САЩ. Тази скандална информация е разкрита от ВМРО. Войводите разпространиха до медиите копие от официалната покана за приема, на която се вижда логото на „Шеврон”.

Копие от официалната покана.


В поканата от посланик Елена Поптодорова, сред логата на други американски компании, на първо място е поставена именно „Шеврон”. Българското външно министерство трябва да отговори на въпроса допустимо ли е емблеми на компании да стоят редом с държавния герб, питат от ВМРО в писмо изпратено и до dennews.bg.
Законите и дипломатическата практика са регламентирали ясно условията, при които чужди фирми могат да правят подаръци на официални представители на българската държава. Затова МВнР трябва бързо да отговори дали в този случай са спазени законът, протоколът и установената дипломатическа традиция.
Според ВМРО е недопустимо точно тази компания да спонсорира официална държавна проява – при положение, че върху нея тежат съмнения за лобистка намеса в политическия процес на България.
МВнР трябва да отговори възможно ли е дипломатическо представителство да приема помощ от тази компания, а в същото време да защитава политиката на правителството в София.
На всичкото отгоре това се случва в дните, когато германският президент подаде оставка именно заради съмнения за връзка с частни компании, се казва още е изявлението от пресцентъра на ВМРО.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети