Костов: В България са направени 200 сондажа за газ по метода „хидрофрикинг”

DenNews.bg
02.02.2012
размер на текста:

Лидерът на сините Иван Костов днес направи сензационно изказване, с което оповести, че у нас са направени над 200 сондажа за газ по спорния метод „хидрофрикинг”, срещу който у нас и цял свят има протести и искане за забраната му заради опасността от безвъзвратно замърсяване на природата.
„На територията на България са правени над 200 сондажа за газ по тази технология - "хидравлично разбиване". Без никакви замърсявания за околната среда, с дълбочина на сондажите по-голяма от 2500 метра", каза Костов, цитиран от dnes.bg.
Изказването на Костов беше част от защитната му теза за поисканата от него отмяна на забраната за проучването за шистов газ. Той се позова на становище на Геологическия институт на БАН, в което се казва, че институтът подкрепя проучванията за наличието на шистов газ у нас.
Костов даже зачете пред журналистите част от становището на БАН: "Счита се, че е неразумно България да не проучи потенциала си за този нов енергиен ресурс".
Искането на сините идва две седмици, след като парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.
"За" него гласуваха 166 народни представители , 6 "против" (сини депутати – бел. ред.) и трима "въздържали се".
Според десните предварителното насаждане на страх у населението е неоснователно.
"Имаме два варианта - единият е да се поддадем на страхове, другият е на научните методи. Аз вярвам на учените. И призовавам вие да вярвате на учените, иначе се занимавате с шаманство", обърна се към журналистите Костов.
Колегата му Михаил Михайлов обясни, че сините внасят в парламента проекторешение за отмяна на забраната върху технологията "хидравлично разбиване" и метода на проучване на шистов газ на територията на България.
Според десните страната ни трябва да работи за енергийната си независимост и да проучи има ли залежи от шистов газ у нас.
Веднага след сините взеха думата депутати от "Коалиция за България".
Петър Курумбашев и Георги Божинов обясниха, че сините вадят думите на академик Никола Съботинов, директора на БАН, от контекста.
"Това, което те обясняват с писмото си, е, че не могат да се произнесат по този метод ("хидравлично разбиване") за проучване", каза Курумбашев, пише dnes.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети