Трайчо дава газ за шистовия газ, добивът отново на дневен ред

DenNews.bg
16.02.2012
размер на текста:

Хиляди българи излязоха на шествия против сондажите и добива на шистов газ. Дали ще бъдат излъгани? Снимка: Георги Стоев

Министър Трайчо Трайков опипа почвата за поредния завой на правителството, което е на път да промени мнението си за забраната за проучване и добив на шистов газ у нас.
В ефира на TV7 днес енергийният министър се обяви за възобновяване на дебата за добива на шистов газ и обяви, че вече се създава парламентарна комисия, която „без бързане да разгледа всички най-нови анализи на български и чуждестранни експерти в икономиката, енергетиката, екологията”.
Министърът призна, че в енергетиката се преплитат много интереси. А интересен е фактът, че подготовката за поредното танго с мнението на правителството се случва само часове след появата на ново движение в подкрепа на добива на шистов газ в България.
Движението се материализира в общественото пространство вчера с изявлението на бившия депутат Димитър Иванов, който обяви, че учредяването му ще бъде следващата седмица.
Учредителите настояват за незабавно преустановяване на всички дейности по изграждането на АЕЦ "Белене" и вдигане на забраната за добив на шистов газ. От движението са категорични, че политиката ни е на васално отношение спрямо Русия и всеки данъкоплатец плаща поне още едно ДДС заради това.
В движението се включват енергийни експерти като Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум, бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов, Христо Казанджиев. Сред учредителите са бившият посланик в Москва Илиян Василев, икономистът Красен Станчев, обществени фигури като Алекс Алексиев, депутатът от синята коалиция Иван Иванов и други.
В изказването си днес министър Трайков съобщи още, че в петък е разговарял с френския енергиен министър Ерик Бесон, който е изказал предположение пред българския министър, че и във Франция дебатът за шистовия газ скоро ще бъде възобновен. Франция е единствената страна, освен България, която е наложила мораториум, забраняващ проучването и добива на шистов газ, пише news.bg.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети