Златната мина на Савската царица се показа в Северна Етиопия

DenNews.bg
14.02.2012
размер на текста:

Европейско изображение на Соломон и Савската царица, 15 век. Снимка:wikipedia.org

Едно от най-големите предизвикателства на науката и митовете е на път да бъде разгадано след като беше открита древна мина, която може би е принадлежала на Савската царица.
Откритието на британски археолози е направено в платото Гералта в Северна Етипопия, като в близост до древната мина има останки от храм, съобщи БТА, цитирана от bTV.
Според Библията преди 3000 години Савската царица, чиито земи обхващат днешна Етиопия и Йемен, пристига в Ерусалим с 4,5 тона злато, което подарява на цар Соломон.
Възможно е сега британските археолози да са открили откъде тя е вадела несметните си богатства.
Входът към храма е скрит зад 6-метрова плоча с издялано слънце и полумесец – символите на Шеба или Сабейското кралство. Зад плочата археолозите са открили надписи, части от колони и каменни канали. Храмът вероятно е бил посветен на лунно божество.
Шахтата към мината е на 1,3 м под повърхността, а над входа й има древен череп със сабейски знаци.
"Едно от нещата, които винаги съм обичала в археологията е как тя се преплита с легенди и митове – каза ръководителката на разкопките Луиз Шофийлд. „Фактът, че това може да са мините на Савската кралица, е невероятен”, добавя той.
За легендарната царица разказва не само Библията, но и Коранът. В Библията пише, че тя е била завладяна от мъдростта на цар Соломон и от щастието в царството му. Според легендите той също не остава безразличен и потомците на тяхното дете Менелик стават царе на Абисиния.
Разкопките в мината ще продължат щом екипът успее да осигури средства.