Трайчо слага АСТА на трупчета, чакаме позицията на Европа

DenNews.bg
14.02.2012
размер на текста:

Снимка: Окупираме България/facebook

Правителството ще блокира участието на България в споразумението АСТА, докато не стане ясна окончателната позиция на останалите страни от Европейския съюз. Това означава, че страната ни няма да предприема никакви действия като внасяне на споразумението за ратификация, обясни днес министър Трайчо Трайков, информира БГНЕС.
Споразумението беше подписано през януари т.г. в Токио от ЕК и 22 страни от ЕС, включително и България. Тогава не го подписаха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия.
АСТА предизвика масови протести в цял свят заради крайните мерки срещу потребителите в интернет и реалната опасност за налагане на пълен контрол. Новината, че страната ни е подписала АСТА тайно запали и България, а първоначалната реакция на Трайков беше, че споразумението е подписано със симпатично мастило, но то не нарушава човешките права и че подобни норми за преследване на пиратството има и досега в нашето законодателство.
Не очаквам никой да поеме вината за АСТА, затова сега аз заявявам, че поемам вината, подчерта Трайков. Аз бях вносител на окончателното споразумение за одобрение и признавам, че подцених въпроса, нямаше достатъчно широка дискусия по него в обществото, продължи той. Премиерът показа диалогичност, като прие представители на протестиращите и стана инициатор на сегашните ни действия, съобщи министърът. Предложението е съгласувано с министър-председателя и решението ще бъде подписано с истинско мастило, отсече Трайков. А премиерът ще има задачата да защити в Брюксел българската позиция, добави той. Хората явно не вярват на политическата класа и затова смятам, че е по-добре да направим тази крачка, заяви Трайков.
Вината е моя, не е на експертите, така че я поемам, повтори Трайков. В момента има няколко вида реакции на държавите по темата, продължи министърът. Полша и Чехия вече са на една стъпка пред нас. Те започнаха ратификационна процедура и я спряха. Германия пък упълномощи посланика си да подпише и после промени посоката си към решението да не се подписва, каза Трайков. Има отсъствие на единомислие по темата в различните държави, а радикалното преобръщане на позициите по този документ АСТА стана в последните няколко седмици, призна министърът, пише БГНЕС.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети