Дивашки протести в Атина, европейски заем за Гърция

DenNews.bg
13.02.2012
размер на текста:

Вярвайки в европейската перспектива за страната гръцкият парламент одобри нов заем за 130 милиарда евро от ЕС на фона на дивашки разрушения, палежи и грабежи от страна на протестиращите.
Само в Атина за изминалата нощ са опожарени 45 сгради, разграбени са десетки магазини и банкови офиси. Безредиците тръгнаха от площада пред гръцкия парламент, който в полунощ одобри сключването на новия заем.
Въпреки широката обществена съпротива, спорният законопроект мина с внушителното мнозинство от две трети в парламента. Споразумението с Европейския съюз предвижда строги бюджетни икономии, включително съкращения на заплати и пенсии. 199 от общо 300 депутати подкрепиха споразумението, 74 бяха „против”, петима се въздържаха, а 22-ма не гласуваха, информира bTV.
За да бъде отпуснат новият заем, Атина ще трябва да проведе поредица от изключително непопулярни реформи, сред които закриване на държавни предприятия и съкращаване на служители, намаление на заплатите в частния сектор с 20 на сто, масова приватизация.
Приемането на мерките дойде на фона на най-сериозното насилие, наблюдавано по улиците на Атина, което се разпространи в други градове и дори на туристическите острови Корфу и Крит.
67 души са арестувани по обвинения във вандализъм, още 75 са изправени на разпит пред следователя. Анархисти, смесени с протестиращите нападнаха частите за борба с масовите безредици с коктейли Молотов, камъни и пръти, а полицията отговори със сълзотворен газ и ръчни гранати.
Около 45 души бяха ранени.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети