Гърция се спасява с продажба на обществени земи и активи

DenNews.bg
01.02.2012
размер на текста:

Обществени имоти и активи на стойност 25 милиарда евро ще бъдат продадени за да се подпомогне тежкото финансово състояние на Гърция, пише специализираното издание PropertyEU, цитирано от dnes.bg.
Приватизацията е част от мащабна програма, която ще привлече общо 50 млрд. евро.
По някои данни планираната обща сума, която държавата се надява да набере чрез продажбата на държавни активи, е 65 млрд. евро до 2015 г.
Според изданието Гърция смята да продаде по-голямата част от своето портфолио от имоти, включващо над 100 хил. актива, чрез наскоро създадения фонд Hellenic Republic Asset Development Fund. Фондът бе създаден през миналото лято като официалната държавна агенция, натоварена със задачата да управлява приватизационната програма на страната.
Първата важна стъпка на програмата ще бъде събирането на заявления за участие в търга за първия голям актив, който ще бъде предложен за продан – бившето международно летище на Атина. Предварителните документи ще бъдат събрани до края на март 2012 г.
Фондът е поканил инвеститори да кандидатстват за покупката на мажоритарен дял в компанията Hellinikon, която притежава правата за развитието на терена от 6,2 млн. кв. м, разположен в близост до гръцката столица.
Територията, която е с големина три пъти по-голяма от тази на Монако, ще представлява най-големия проект за възстановяване и развитие на градската среда в Европа. Той предвижда инвестиции от окол 5 млрд. евро през следващите 10 години.
През следващите месеци ще бъдат обявени за продан и други първокласни държавни активи. Сред тях са терен за развитието на луксозно жилищно строителство, както и проект за изграждането на развлекателен и търговски комплекс, и двете на о. Корфу. До края на третото тримесечие на годината пък за продажба ще бъде обявен мащабен търговски център в Атина.
Един от централните активи на приватизационната програма обаче ще бъде мащабен проект на о. Родос. Крайбрежната ивица на проекта е разположена в район, популярен сред сърфистите, и заема обща територия от 800 хектара в южната част на острова. Той е предназначен за изграждане на туристически, хотелски и курортни съоръжения, както и развлекателни и жилищни сгради, пише investitor.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети