Цонев отвръща на удара, дава показания срещу Аню Ангелов

DenNews.bg
09.12.2012
размер на текста:

Прокуратурата трябва да установи нарушил ли е Ангелов закона.

Бившият военен министър Николай Цонев, срещу когото имаше дело за причиняване на щети за 120 милиона лева и предлагане на подкуп, отвръща на удара и ще даде показания срещу наследника си на поста Аню Ангелов.
Утре Цонев ще бъде разпитан в Главна дирекция „Национална полиция” по сигнал подаден до Софийската градска прокуратура срещу Аню Ангелов от самия Цонев.
Сигналът се отнася за заповед на Ангелов от края на 2011 г., с която пренасочва спестени от икономии от Фонд „Работна заплата” средства за изплащане на капиталови разходи, свързани с хеликоптерите "Пантер". Първоначално, с друга заповед тези икономии са били предназначени за изплащане на допълнително материално стимулиране на военнослужещите и служителите от Министерството на отбраната. Промяната на предназначението на тези средства е нарушение на финансовата дисциплина и Закона за държавния бюджет за 2011 г. За подобно пренасочване законът изисква акт на Министерския съвет, какъвто в конкретния случай липсва.
Прокуратурата трябва да установи нарушил ли е министърът бюджетен закон или подзаконов акт и разпоредил ли се е с бюджетни средства не по предназначението им. Наказанието е лишаване от свобода до три години или пробация, както и лишаване от права да заема определена държавна или обществена длъжност.
Според преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2011 г., икономията на разходите за заплати може да се използва само за изплащането на парични или предметни награди и допълнителни възнаграждения за постигнати резултати в съответствие с действащата нормативна уредба.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети