Зимата напомня, че е тук с бедстващи села, опасни пътища и катастрофи

DenNews.bg
09.12.2012
размер на текста:

Зимата напомня, че е тук. Оранжев код, заради значителни снеговалежи е обявен в 4 области на Южна и Югозападна България за днес. Кодът е в сила за областите Благоевградска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска.
Жълт код е обявен за 6 области на Западна и Северозападна България също заради очаквани интензивни снеговалежи. Кодът е в сила за областите Кюстендилска, Пернишка, София област, София град, Видинска и Монтанска. Очаква се снеговалеж, който ще образува снежна покривка. За останалата част от страната обявеният код е зелен.
Новата снежна покривка в Смолянско достигна 40 см, а преминаването през планинските проходи става само с вериги, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.
Аварии оставиха без ток селата Чокманово, Проглед, Стойките, Гела, Солища, Стикъл, части от Пампорово и Чепеларе.
Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, отбелязват от АПИ. Пътните настилки в по-голямата част от страната са мокри, а по високите места заснежени и частично заледени. В момента се почистват и опесъчават.
Мъгла свали видимостта до 100 метра в района на прохода „Петрохан”. Периодично ще бъде спирано движението за почистване на пътната настилка в прохода на Републиката, Троян - Кърнаре, Ришки и Айтоски.
Един човек загина, а друг е с опасност за живота след 18 тежки катастрофи през изминалото денонощие в страната. 27 души са били ранени в следствие на пътните инциденти, съобщиха от Съюза на българските автомобилисти.
Усложнената зимна обстановка в страната се дължи на преминаващ през Балканския полуостров средиземноморски циклон. Наред с обилните снеговалежи той ще свали и температурите в неделя.
В по-голямата част от Северна България и западната част на Горнотракийската низина дъждът ще премине в сняг. Значителни ще бъдат валежите обаче главно в Южна България и особено в Рило-Родопската област. Синоптиците очакват температури в широкия диапазон от минус 5 до плюс 10 – 12 градуса. В столицата ще вали сняг, а максималната температура за деня ще достигне едва градус над нулата.

Източник: btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети