„Южен поток” тръгна

DenNews.bg
07.12.2012
размер на текста:

Руският президент Владимир Путин удари първа копка на газопровода „Южен поток” на тържествена церемония в Анапа, черноморският курорт, който ще бъде изходна точка на трасето.
Над 400 гости присъстваха на официалната церемония днес, като България бе представлявана от министъра на регионалната политика и благоустройството Лиляна Павлова.
Газопроводът ще доставя руски природен газ директно за страните от Европейския съюз, като крайната точка е Северна Италия, а трасето минава през дъното на Черно море, след това през България, Сърбия, Унгария и Словения.
У нас тръбата ще навлезе край Варна, а дължината й на наша територия е 540 километра.
Газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб. м. Първата от тях ще бъде пусната в края на 2015- началото на 2016, а газопроводът ще заработи с пълна мощност /63 милиарда куб. м. газ/ през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро.
България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток" на 15 ноември. Подписите си под договора сложиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Според предварителните разчети проектът у нас ще струва над 3 млрд. евро.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети