Ей го ключа: 50% от собствениците на куче и котка хвърлят малките навън

DenNews.bg
06.12.2012
размер на текста:

Национално социологическо проучване най-сетне даде ключа за главоблъсканицата с бездомните кучета и котки и черно на бяло показва истината за проблема-50% от собствениците на животни изхвърлят поколенията на любимците си навън-дали в квартала, дали в покрайнините на града, гора или река.
Освен израз на жестокост (вече подсъдна) практиката е основна причина за поддържането на висок брой бездомни животни, въпреки кастрацията, осиновяването и големия брой умишлено или не убити животни.
Проучването е извършено през ноември месец от Галъп по поръчка на доброволческата организация "Animal Rescue Sofia", която се бори ефективно за намаляване на бездомните кучета и котки с хуманни мерки.
На фона на 50-те процента безотговорни стопани, статистиката показва, че едва 17% от домашните кучета са кастрирани. Огромната част от любимците, предимно в селата, живеят изцяло навън, което пък моментално води до намаляване на контрола върху тях и съответно чести бременности и раждания.
Фактът че, кучетата раждат два пъти в годината по 4-8 палета води до цифрата 10 000 бездомници.
„Винаги сме твърдели, че основна причина за проблема с бездомните кучета са стопаните и най-сетне имаме доказателство за това. Това че видимо кастрацията не води до бързи резултати не означава, че тя е неефективана, а че освен нея трябва да се въведе истински контрол върху собствениците. Проблемът с бездомните кучета не трябва да се разглежда като общински, а като национален. Необходима е образованост и контрол върху собствениците на домашни животни”, казват от Animal Rescue Sofia.
34% от българите, или 2 500 000 души, имат поне едно животно. 1/3 от собствениците на кучета имат и котка, като почитателите на кучетата са с 5% повече от тези на котките.
Всяко второ домакинство в село и всяко 9-то в града имат куче, като 83% от тях живеят изцяло навън.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети