Празничният дух носи пенсиите с ден по-рано

DenNews.bg
06.12.2012
размер на текста:

Празничният дух развърза кесията на финансовото министерство в последната Коледа от управлението на настоящото правителство и изплащането на пенсиите ще започне от днес-ден по-рано от обичайният график.
Изплащането на пенсиите за декември ще продължи до понеделник - 17-ти декември. Парите се отпускат ден по-рано заради празничните и почивните дни през месеца, съгласно решение на Министерството на финансите.
Пенсии ще се раздават и на 15-ти декември в събота, който е обявен за работен ден. Изплащането ще бъде извършено съобразно изготвен график, предварително обявен във всяка пощенска станция. Преводите на сумите за последния календарен месец, ще бъдат весени още днес по сметки на пенсионерите, които получават пенсии по банков път.
Все още не е ясно дали ще има 13-а пенсия. През ноември бе обявено, че цяла пенсия няма да бъде отпусната, тъй като има пари само за добавки за част от възрастните хора.
Преди дни обаче финансовият министър Симеон Дянков обясни, че дали ще има 13-а пенсия зависи от събираемостта към държавната хазна и все пак има някаква надежда за възрастните.
Приетият от парламента вчера бюджет пък планира пенсиите да бъдат увеличени през 2013 г.
Отпуснатите с начална дата до 31 декември 2009 г. пенсии ще бъдат увеличени с 9,8%; отпуснатите с начална дата от 1 януари до 31 декември 2010 г. - с 8,8%; отпуснатите с начална дата от 1 януари до 31 декември 2011 г. - с 5,7% и отпуснатите с начална дата от 1 януари до 31 декември 2012 г. - с 2,2%.
За 2013 г. пенсиите не се осъвременяват по т. нар. швейцарско правило. Осъвременяване няма да има за пенсиите, несвързани с трудова дейност.
Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще е 145 лв. от 1 януари до 31 март 2013 г., а от 1 април догодина ще стане 150 лв.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети