Депутатите се отървават от вехтите лимузини с дарение

DenNews.bg
03.12.2012
размер на текста:

Депутатите се готвят да отстрелят два заека с един куршум. Част от остарелите служебни лимузини ще бъдат дарени на социални домове и държавни учреждения, като така хем ще се демонстрира благородство по Коледа, хем ще се освободи място за новите возила. Има вероятност обаче дарението да е мечешка услуга, тъй като поддръжката на „каруците” е значителна, а техническта им изправност под въпрос.
До края на годината парламентарният автопарк ще бъде подкрепен с първите 31 от общо 75 нови автомобили “Фолксваген Пасат”, пише 24chasa.bg.
Изданието посочва, че за спешно пенсиониране са 18-те най-стари депутатски мерцедеса. Те са купени още през 1998 г. и пробегът им вече гони 500 хил. километра. Именно от тях търси начин да се отърве администрацията на парламента, тъй като са сериозно амортизирани и поддръжката им излиза солено на парламентарния бюджет.
Идеята колите да се дарят на нуждаещи се институции събрала най-много поддръжници, тъй като всеки друг ход е обвързан с разходи. По тази причина бил отхвърлен планът мерцедесите да се пуснат на търг - актуалната им цена нямало да оправдае дори харчовете за изискваните по закон оценители.
“Нека първо дойдат новите коли и ще преценим какво да правим със старите. Няма окончателно решение, още не е преценено и колко от автомобилите ще бъдат спрени от движение”, каза за “24 часа” преди дни главният секретар на Народното събрание Иван Славчов.
“Най-вероятно ще ги дарим, както направихме и миналия път. Но трябва добре да преценим дали с това няма да направим мечешка услуга - поддръжката на един мерцедес е много скъпа и един социален дом например едва ли би могъл да си я позволи. Не бива, вместо да решим един проблем, да отваряме друг”, обясни шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев.
През 2010 г. парламентът вече дари част от най-старите си мерцедеси. Те бяха разпределени към Националната гвардейска част, няколко дирекции на МВР, агенцията по трансплантациите, четири социални дома за деца с увреждания и възрастни хора. Мерцедес получиха още националната библиотека, кметството на монтанско село и още няколко общински и държавни учреждения.
Тогава в парламентарния автопарк останаха общо 60 коли на депутатско разположение, което сериозно сгъсти графика за ползването им.
Освен 18-те мерцедеса пред пенсия в гаража има още 20 коли от същата марка, купени през 2004 г., плюс общо 23 беемвета - съответно 11 от 1999 г. и 12 от 2007 г.
Новите коли за депутатите ще бъдат доставяни поетапно в следващите 3 г. Стойността на цялата поръчка е 5 млн. лв., а за първите 31 коли сега събранието ще плати 1,63 млн.
Източник: 24chasa.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети